Annons
X
Annons
X

Kostnader för avlyssning kan drabba konsumenter

Telekomföretagen med TeliaSonera i spetsen planerar en gemensam aktion mot FRA-beslutet. Operatörerna får stå för kostnaderna för avlyssningen – en mångmiljon­­smäll som i slutändan kan slå mot konsumenterna.

Mer om FRA-lagen

Läs även

Konkurrens och teknisk utveckling har fått priserna på bredband och mobiltelefoni att sjunka rejält under senare år. Nu finns risken att den planerade FRA-avlyssningen vänder trenden och att kostnaderna för avlyssningen hamnar på internet- och mobilkundernas räkningar.

Ett ja till FRA-lagen innebär stora kostnader för operatörerna. Enligt regeringens proposition ska företagen som äger kabelnäten och annan infrastruktur betala investeringarna som krävs för att FRA ska kunna kopiera och avlyssna kommunikationen.

–Det är stora investeringar. Vi tycker att regeringen felbedömt kostnaderna och tror att de blir betydligt större än vad som beräknats, säger Per Nygårds, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagens branschorganisation.

Annons
X

Tekniskt sett handlar det om att operatörerna ska koppla alla sina nät till så kallade samverkanspunkter där FRA ska kunna hämta information. Enligt lagförslaget kommer detta att kosta företagen minst 75 miljoner kronor.

–Kostnaderna måste man lägga någonstans och till slut blir det kunden som får stå för det, säger Per Nygårds.

TeliaSonera vill inte precisera hur FRA-lagen kan drabba deras konsumenter ekonomiskt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är för tidigt att uttala sig om detta. Det är något vi får återkomma till, säger Jan Sjöberg, presschef på TeliaSonera.

  I ett första skede ska it- och telekomföretagen genom sin gemensamma branschorganisation uppvakta regeringen. Syftet är att få slippa betala för avlyssning.

  –Vi tycker inte att staten ska belasta privata företag för samhälleliga utgifter som brottsbekämpning, säger Jan Sjöberg.

  Men han garanterar samtidigt att TeliaSonera kommer att följa lagen. Samma sak lovar Sveriges andra stora internetoperatör Telenor.

  –Vi utgår från att man från politiskt håll lägger stor vikt vid integritetsfrågan för telekonsumenterna, säger Marcus Adaktusson, pressansvarig på Telenor i Sverige.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X