Annons
X
Annons
X

Kostnad för tältläger beräknas till 610 miljoner

Notan för fyra planerade tältlägren med 3 000 platser för asylsökande i Sverige beräknas landa på 610 miljoner kronor. Snittkostnaden blir "betydligt högre" än för en vanlig boendeplats.

Av TT
Svenskt flykting­mottagande
Tältlägret på Revinge hed i Skåne.
Tältlägret på Revinge hed i Skåne. Foto: Drago Prvulovic/TT

Den skånska decembervinden tar ett friskt grepp om de uppblåsbara tälten på Revingehed. Här väntas inom kort ett provisoriskt ankomstboende öppnas med 204 platser för asylsökande.

– Vi kommer att ha 17 boendetält med tolv sängar i varje och tälten är stormtåliga. Här har vi inte behövt göra några markingrepp alls, säger Anna Hjärne, platsansvarig för tältlägret som uppförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Mellan tälten ligger lastpallar för att de asylsökande inte ska behöva gå på den regntunga gräsmattan. På de fyra andra planerade tältlägren i Sverige kommer det att krävas mycket stora markingrepp och investeringar i infrastruktur.

Annons
X

– Marken är ofta inte förberedd att bygga något som ska stå varaktigt. Det kan vara ett fält som är böljande, som måste markberedas rejält och göras platt och hårt innan man kan agera, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.

Kostnaden beräknas landa på 610 miljoner kronor för de fyra tältlägren, som ska vara öppna i tre år. Totalt rör det sig om drygt 3 000 boendeplatser, vilket ger en hög snittkostnad per plats.

– Det är en betydligt dyrare snittkostnad än vad vi har för de här så kallade ABT-boenden, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Migrationsverket behandlar just nu underlaget från MSB och Fortifikationsverket om tältlägren. Vid ett eventuellt regeringsbeslut om att påbörja byggnationen tar det lång tid innan lägren kan tas i bruk.

  – Det är en bedömning att det tar mellan ett halvår och ett år att skapa en plats för mellan 500 till 1 000 asylsökande, säger Svante Werger.

  **Även om det kommit **färre asylsökande till Sverige den senaste tiden är trycket på att hitta boendeplatser fortfarande stort.

  – Rent generellt behöver vi platser varje dag, säger Fredrik Bengtsson.

  I det stora hela – hur mycket betyder det att 200 platser snart är tillgängliga på Revingehed?

  – Det är ju en liten del naturligtvis, men alla delar är välkomna i den situationen vi befinner oss i just nu. 200 platser ska absolut inte förringas. Det är viktigt att få in även de platserna, säger Fredrik Bengtsson.

  Annons

  Tältlägret på Revinge hed i Skåne.

  Foto: Drago Prvulovic/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X