Kostexpert: Socker är redan en hälsomässig katastrof

Sockerkonsumtionen är ett folkhälsoproblem oavsett sockerform. Det menar både forskare och Livsmedelsverket som kommer att ändra sina kostråd. Samtidigt menar kostdoktorn Andreas Enfeldt att om det
billiga majssockret HFCS sprids på den europeiska marknaden kan det få ytterligare effekter på folkhälsan.

Under strecket
Publicerad
JONAS EKSTRÖMER/TT
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Annons

Svenskar äter omkring 40 kilo socker om året. En del äter så mycket godis och läsk att Livsmedelsverket klassar sockerkonsumtionen som ett folkhälsoproblem. Däremot är verket inte särskilt oroat över en eventuell ökning av HFCS i våra mat.

– Den är antagligen inte värre än vanligt socker rent hälsomässigt, bekymret är att om socker i alla former blir ännu billigare blir sötade livsmedel billigare och då kan konsumtionen öka ännu mer, säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket.

Annons
Annons
Annons