Annons
X
Annons
X

Kosovoalbaner smugglas till väst

Tiotusentals kosovoalbaner flyr varje månad till Västeuropa med hjälp av människosmugglare. I Sverige har flyktingar från Kosovo nu blivit den nästa största gruppen asylsökande. Migrationsverket ser allvarligt på utvecklingen.

En kosovoalbansk man bär ett barn över gränsen till Ungern.
En kosovoalbansk man bär ett barn över gränsen till Ungern. Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS

Bussarna från huvudstaden Pristina går i skytteltrafik till Belgrad och därifrån till den serbiska gränsen mot EU-landet Ungern. Där väntar människosmugglarna på människor som flyr undan fattigdom och massarbetslöshet.

Gränsövervakningen är svag. En marsch på några timmar genom oländig terräng och så är man i Ungern, ett Schengenland som öppnar för vidare resa till Österrike, Tyskland eller Sverige.

**De flesta söker **sig till Tyskland där myndigheterna nu har slagit larm. Tyska ambassaden i Pristina varnar enligt de tyska medierna för en ”exodus” och för en ”flyktinglavin” som bara kan stoppas genom snabba åtgärder i Tyskland – exempelvis ”massavvisning med genomslag i medierna”.

Annons
X

Sedan årsskiftet kommer också allt fler flyktingar från Kosovo till Sverige. De lockas av rapporter i de inhemska medierna om paradisiska förhållanden. I november kom 145 asylsökande, i februari var det redan 365. Hittills i år rör det sig 649 flyktingar från Kosovo.

– Det kan naturligtvis vara en tillfällig topp. Men vi räknar ändå med att det här kommer att fortsätta, säger Christer Zettergren, chef för migrationsverkets omvärldsenhet.

Migrationsverket bedömer att utvecklingen är så allvarlig att man häromveckan skickade en medarbetare till Kosovo för inhämta information på plats.

Jessica Rundblom som är ansvarig för västra Balkan var bland annat i staden Vushtrri i nordöstra Kosovo där myndigheterna klagar över att oroväckande många lämnat sina jobb och att skolor töms på elever.

**På kommunens **hemsida citeras hon med uttalandet att Sverige inte accepterar asylsökande från Kosovo eftersom landet räknas som säkert. Till SvD säger Jessica Rundblom att hon blivit felciterad.

Klart står dock att migrationsverket vill sända ut signalen att det i regel inte lönar sig att söka asyl i Sverige. Bland annat övervägs att mer än hittills tillämpa en snabbprocess som bygger på vad som kallas ”uppenbart ogrundade skäl för asyl”.

– Sådana signaler sprider sig snabbt till hemlandet, säger Christer Zettergren på omvärldsenheten.

I Tyskland skickas under tiden grupper av flyktingar från Kosovo tillbaka med flygplan. Från Ungern går bussar med flyktingar tillbaka via Serbien.

Än så länge rör det sig bara om en bråkdel av de över 300 000 flyktingar från Kosovo som de tyska myndigheterna räknar med under 2015. I snitt beviljas inte mer än 1,1 procent asyl.

Men frågan är hur de övriga agerar. Alla kan inte skickas tillbaka.

– Det är en utveckling som vi följer mycket noga, säger Christer Zettergren.

– Kommer de att återvända hem? Eller kommer de att söka sig någon annanstans i Europa? Vi funderar också över hur vi i Sveriges skulle påverkas om Tyskland förklarar Kosovo som säkert ursprungsland medan Sverige inte gör så.

Ett sådant beslut skulle enligt migrationsverket betyda det att Sverige blir ännu mer attraktivt för flyktingar.

I Kosovo varnar politikerna nu för en åderlåtning som sju år efter landets självständighet hotar att försvaga en redan bräcklig ekonomi. De som i dag lämnar landet tillhör den välutbildade medelklassen. Studerande, småföretagare och hela familjer som inte längre ser någon framtid.

**Arbetslösheten **i Kosovo ligger officiellt på cirka 30 procent och ungdomsarbetslösheten i åldersgruppen 16-24 på 70 procent. En tredjedel av befolkningen lever enligt FN:s definition i fattigdom.

Utrikesminister Hashim Thaci kräver nu hårdare gränskontroller i Serbien för att stoppa flyktingvågen. I en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung anklagar han ”korrupta poliser och gränsvakter” för att hjälpa till att smuggla flyktingar till Ungern.

Annons

En kosovoalbansk man bär ett barn över gränsen till Ungern.

Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X