Annons
X
Annons
X

Kosovo firar självständighet – djupt besvikna på EU

Den växande migrationsskräcken i EU-länderna kunde inte ha kommit mer olägligt för det fattiga Kosovo, som hoppades på att redan i år få lov att fritt resa in och ut ur unionen. Kosovanerna är djupt besvikna över att EU drar undan fötterna för dem, strax före mållinjen.

(uppdaterad)
[object Object]
Åskådare utefter gatorna i Kosovos huvudstad Pristina. Foto: Visar Kryeziu/AP

PRISTINA, KOSOVO. För åtta år sen, den 17 februari år 2008, utropade sig Kosovo självständigt från Serbien. Sedan dess har utbrytarstaten med och utan EU:s hjälp lanserat en rad program för att komma ikapp andra europeiska länder ekonomiskt och politiskt, samt för att bekämpa den skyhöga korruptionen och hålla fortfarande puttrande etniska stridigheter med landets minoritetsgrupper och grannländerna på Balkan borta från dagordningen.

Man har till och med, med intensiv medling från EU, förhandlat fram en uppförandekod för vardagskontakten med ärkefienden Serbien, som liksom 5 EU-länder – Spanien, Grekland, Rumänien, Slovakien och Cypern – inte erkänner Kosovo som självständigt. Allt för att gå framåt på den långa väg som så småningom leder till EU-medlemskap.

Kosovos politiska etablissemang menar att man nu uppfyller alla krav för att få visumlättnader, alltså att kosovaner fritt ska kunna resa in och ut ur EU.

Annons
X

Men visumfrågan är politiskt känslig. I flera EU-länder finns farhågor om att kosovaner vill resa till EU inte för att turista eller studera, utan för att stanna.

Bland de omkring en miljon migranter som tog sig till EU via Balkan under 2015 var omkring en tiondel kosovaner som inte sökt sig bort från krig men från utbredd fattigdom i hemlandet.

– Det började med ett rykte; det sades att födelsesiffrorna var så låga i Tyskland att landet nu sökte med ljus och lykta efter utbildade, unga invandrare från exempelvis Kosovo som kunde komma dit och jobba och föda barn, berättar Kosovos vice utrikesminister Petrit Selimi, över en kaffe i den lilla huvudstaden Pristina.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De vägrade tro mig när jag sade att ryktet var falskt.

  – Två av mina vänner, ett välutbildat par, begav sig dit via Ungern och Österrike, till fots. De vägrade tro mig när jag sade att ryktet var falskt. De kom tillbaka efter tre månader – självklart så fick de inte stanna i Tyskland, fortsätter Selimi.

  De kosovaner som lyckades komma fram till något EU-land fick kalla handen: svaret blev att kosovaner har inte skyddsbehov och inte kan få asyl, uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Ryktet om Tysklands behov av bebisar var – så klart – ogrundat.

  Men den stora utvandringen från Kosovo fick många EU-länder att förfärat backa om visumlättnader.

  Kosovos 1,8 miljoner invånare hoppades att före nyår få tillstånd från EU att resa fritt till och från unionen. Att slippa visum skulle vara symboliskt viktigt. Foto: Gints Amolins

  I Pristina är besvikelsen, känslan av att ha lurats, förorättats av EU, stor. Kosovo, med bara 1,8 miljoner invånare och knappt några naturresurser eller varor att exportera, skrev i höstas på ett associationsavtal med EU. Det är ett dokument som mest gäller handelslättnader, import och export, men som också ses som det första, försiktiga steget mot EU-medlemskap.

  För vanliga kosovaner så är det dock möjligheten att få resa till EU som hägrar. Den kosovanska regeringen försäkrar att man har fått sina utvandrade medborgare att återvända – över 70 000 har hämtats hem från andra länder på Balkan och från EU-länderna under året.

  Det kan bidra till en destabilisering av hela Europa.

  EU-kommissionen, som övervakar hur väl ett land står sig i sina EU-ambitioner, menar att Kosovo ännu inte har lyckats bekämpa korruptionen i landet, och att det främst är därför som man väntar med att tillåta visumfria resor.

  EU-parlamentarikerna Lars Adaktusson (KD), som är talesperson för EU-parlamentets högergrupp säger att det finns många anledningar till att hålla processen igång och integrera det mestadels muslimska Kosovo i EU; geografiska, historiska och kulturella, men också geopolitiska:

  – Om vi inte integrerar Kosovo i EU-kretsen så finns det andra länder som har intressen i den delen av Balkan: Ryssland men också Saudiarabien. Det kan bidra till en destabilisering av hela Europa, säger Adaktusson.

  Annons
  Annons
  X

  Åskådare utefter gatorna i Kosovos huvudstad Pristina.

  Foto: Visar Kryeziu/AP Bild 1 av 2

  Kosovos 1,8 miljoner invånare hoppades att före nyår få tillstånd från EU att resa fritt till och från unionen. Att slippa visum skulle vara symboliskt viktigt.

  Foto: Gints Amolins Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X