Korvstoppning som kvällskurs

Att göra egna korvar är stekhett och allt fler går på kurs för att lära sig att mala kött och fett till rätt konsistens. Bland inspiratörerna märks Kristofer Franzén som bloggat om korv i fem år och blivit så biten att han gått flera charkuterikurser.

Publicerad
Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Foto: SARA ASSARSSON
Utrustning för amatörkorvmakare.

Utrustning för amatörkorvmakare.

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kristofer Franzén  gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Kristofer Franzén gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Foto: STEFAN WETTAINEN
Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Foto: STEFAN WETTAINEN
Annons
Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Foto: SARA ASSARSSON
Utrustning för amatörkorvmakare.

Utrustning för amatörkorvmakare.

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Foto: STEFAN WETTAINEN
Kristofer Franzén  gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Kristofer Franzén gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Foto: STEFAN WETTAINEN
Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Foto: STEFAN WETTAINEN
1/5
Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar.

Foto: SARA ASSARSSON
2/5
Utrustning för amatörkorvmakare.

Utrustning för amatörkorvmakare.

Foto: STEFAN WETTAINEN
3/5
Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Kokboken Den godaste korven stoppar du själv av Kristofer Franzén.

Foto: STEFAN WETTAINEN
4/5
Kristofer Franzén  gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Kristofer Franzén gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

Foto: STEFAN WETTAINEN
5/5
Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Smakstarka korvar av alla de slag finns i boken.

Foto: STEFAN WETTAINEN

KORVMAKERI

Allt fler säger nej tack till livsmedelsindustrins falukorv och hot dogs och vill göra sina egna chorizos, salsiccias och ölkorvar. Kristofer Franzén, som debuterat med boken Den godaste korven stoppar du själv, gissar att trenden bottnar i frågan ”vad är det i korven egentligen?”

–Mitt intresse väcktes av en blandning av nyfikenhet på hantverket och ilska över att svenska korvar hade så låg kvalitet. De som gör egna korvar kan välja vad de ska stoppa i dem.

Korvstoppning är ingen quick fix man klarar av före middagen. Kristofer Franzén, som nyligen gjort 20 landjäger och 30 bangers under en eftermiddag och en kväll, ser det som ett sätt att umgås kring köksmaskinen och ha kul under tiden. De flesta av hans korvar har fläsk som huvudingrediens, men delar från nöt, lamm och vilt går lika bra.

–För de flesta korvar spelar det ingen större roll vilken styckningsdetalj man väljer. Huvudsaken är att det blir rätt proportioner mellan kött och fett. Den som väljer ett magert kött kan kompensera det med grisspäck så att korvarna inte blir torra.

Annons
Annons

–Min hemgjorda falukorv innehåller 75 procent kött i stället för 45 procent som många i snabbköpet. Man behöver inte heller tillsätta potatismjöl i smeten, korven håller ihop ändå och blir mycket saftigare och godare än den i butiken.

Han råder alla att tvätta händerna och redskapen med jämna mellanrum. Det är köttfärs man hanterar, så det finns en liten risk för bakterieangrepp. Ett annat bra tips är att börja med enkla, beprövade recept och sakta men säkert jobba sig fram till isterband eller lufttorkade läckerheter som salami.

–Jag tycker att man ska utgå från ett traditionellt recept och använda det tills man förstår hur korvarna fungerar. Risken är annars stor att man blandar i för många kryddor och att smaken blir lidande av det.

Intresset för hemgjorda korvar märks också i Svensk köttinformations frågelåda där allt fler vill veta hur man gör. Blivande korvmakare vallfärdar också till Stockholms korvtempel Taylors and Jones som utökat verksamheten med korvprovning och kvällskurser i korvmakeri. Resultatet, två till tre kilo korv, tillfaller kursdeltagaren.

–Vi hann knappt annonsera ut våra kurser förrän de var fulltecknade. Många tycker att det är kul att komma hit och lattja med lite större maskiner, säger Gareth Jones, en av delägarna i Taylors and Jones.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons