Annons
X
Annons
X

Korvkontroll med noll koll

OP-ED TILLSYN

Sedan januari 2007 säljer enmansföretagaren Pontus Göransson korv från en vagn på Avenyn i Göteborg .

I början av varje år har han fått en förskottsfaktura från kommunen för dess kontroll av livsmedelshanteringen. Men så sent som i november 2010 kunde Pontus Göransson konstatera att kommunen inte hade utfört en enda kontroll sedan han startade företaget.

Därför krävde han pengarna tillbaka. Men istället för återbetalning beslutade kommunen om en extra stor kontroll en månad senare. Enligt kommunen tog operationen sammanlagt 16 timmar och 20 minuter. Tio timmar ägnades åt möten och planering inför kontrollen av korvvagnen (som mäter 90x90x50 centimeter). Själva kontrollbesöket tog en timme och 20 minuter. Resterande tid ska ha bestått av diarieföring och efterarbete.

Annons
X

Att årligen tvingas betala tusentals kronor för arbete som inte utförs är lika groteskt som att en kommun kan lägga ner tio timmar på att planera en kontroll av en korvvagn.

I Helsingborg driver krögaren Per Dahlberg två restauranger och ett café. Han betalar cirka 40000 kronor per år för den kommunala tillsynen av alkoholservering. För det får han ett tillsynsbesök per år och serveringsställe. Besöken varar mellan en kvart och en halvtimma. Kommunen överdebiterar Dahlberg (och flera andra krögare i Helsingborg) kraftigt och pengarna används delvis för att finansiera kontroll av helt annan verksamhet, exempelvis tobaks- och läkemedelsförsäljning. Detta dubbelfel står i strid med kommunallagen.

Pontus Göranssons och Per Dahlbergs fall är bara några i mängden. Enligt Livsmedelsverket betalade 43 procent av Sveriges livsmedelsföretag 2009 för kontroller som inte utfördes. I en undersökning som branschtidningen Restaurangvärlden nyligen genomförde uppgav bara en av tio av de tillfrågade att kommunerna utför det arbete som de tar betalt för. Det rör sig alltså om många miljoner kronor som varje år betalas av svenska företagare utan att dessa får någon vettig motprestation.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men kan även se det som en näringsfrihetsfråga. I praktiken handlar det om förtäckta – och därmed olagliga – skatteuttag. I vissa fall blir avgifterna skillnaden mellan vinst och förlust när företagaren ska summera årets räkenskaper. Dessutom saknar fakturorna upplysning om hur man kan kräva tillbaka felaktiga avgifter, och vissa kommuner ställer sig helt oförstående när företagare faktiskt protesterar mot oskicket. Detta leder till rättsosäkerhet för dem som drabbas.

  Pontus Göranssons och Per Dahlbergs fall tas nu till domstol. De måste få tillbaka de pengar som betalats för arbete som inte utförts. Det måste slås fast att det ska finnas rimliga proportioner mellan det arbete en kommun utför och de avgifter som faktureras.

  Man får hoppas att de får rätt. Allt annat vore upprörande och borde leda till förändrade spelregler för Sveriges kommuner när det gäller att ta ut avgifter av enskilda.

  Clarence Crafoord är jurist och tillträdande chef för Centrum för rättvisa.
  clarence.crafoord@centrumforrattvisa.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X