Annons
X
Annons
X

Kortare arbetsvecka ska rädda psykiatrin

Nu växer listan över arbetsgivare som kortar arbetstiden i hopp om att behålla personal. Näst på tur är akut- och slutenvårdspsykiatrin vid universitetssjukhuset i Örebro.

Arkivbild.

Arkivbild. Foto: Tore Meek/TT

Beslutet om att införa en kortare arbetsvecka är bland annat ett sätt för universitetssjukhuset i Örebro att bli attraktivare på arbetsmarknaden. Sjukhuset har länge haft problem med bemanningen, speciellt med att hitta specialistutbildade sjuksköterskor, skriver vårdfokus.se.

Förra hösten gjorde Vårdförbundet och Kommunal en gemensam anmälan till arbetsgivaren om bristande arbetsmiljö. Flera avdelningar uppgavs gå på knäna som följd av personalbrist, vilket befarades gå ut över personalens hälsa och patientsäkerheten. Kommunal gick vidare med sin anmälan till Arbetsmiljöverket. Vårdförbundet tyckte däremot att sjukhuset tog till sig av kritiken, bland annat genom att införa en fyra timmar kortare arbetsvecka med bibehållen heltidslön.

– Vi tyckte att arbetsgivaren lyssnade på oss och valde att prioritera den dialogen i stället för att gå till Arbetsmiljöverket, säger Marcus Folkö Müntzing på Vårdförbundet i Örebro, till vårdfokus.se.

Annons
X

De nya reglerna omfattar samtliga heltidsanställda sjuksköterskor vid den psykiatriska kliniken på universitetssjukhuset i Örebro och börjar gälla den 11 januari 2016. Projektet införs som ett test fram till december 2017, med möjlighet till förlängning efter det.

Det förutsätter dock att personalen är redo att arbeta fem av 20 arbetspass på en annan avdelning än sin ordinarie, för att personalbristen ska täckas upp där den är som störst. Enligt Marcus Folkö Müntzing är personalen med på noterna.

– Men vi kommer givetvis att följa upp det här och se hur det går när det nya schemat kommit igång i mitten av januari, säger han till vårdfokus.se.

Annons

Arkivbild.

Foto: Tore Meek/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X