Annons
Krönika

Annina Rabe:Kort, snabbt och korkat

Ytligt tyckande och oförblommerat fjäsk i mycket korta ordalag. Så beskriver Annina Rabe Twitter och spanar in i en dystopisk framtid när läsare knappt ens orkar med denna ingress.

Uppdaterad
Publicerad

Inom en snar framtid kommer ingen att orka läsa en enda text som är längre än 140 tecken. Krönikor som den här (ca 3000 tecken) ligger långt över normalläsarens kapacitet, och längre material ska vi inte ens tala om. De gammelmedier som av en händelse skulle råka överleva in i framtiden får förstås anpassa sig. Ta till exempel denna tidnings understreckare: dessa kommer att delas upp i dagliga episoder om 140 tecken var – på det sättet räcker en enda understreckare i minst ett år, vilket sparar tid för läsaren och pengar för tidningen. Romaner kommer att kunna publiceras på ett enda pappersark, vilket ger oändligt med lagringsutrymme i bokhyllorna – fast å andra sidan, vem läser romaner på papper? Minimalistiska diktsamlingar kommer i framtiden att kunna bestå av kanske en eller två bokstäver, för att kontrastera mot 140-teckens-tegelstenarna.

Vänner av åsikter och debatter behöver dock inte oroa sig. Tyckandet kommer aldrig att dö. Om det är något vi har lärt oss den senaste tiden så är det hur mycket dumheter som det faktiskt är möjligt att klämma in på de där magiska 140 tecknen. Och eftersom det tydligen är något med det där speciella formatet som tar fram de allra sämsta sidorna hos människor kommer det inte att saknas stoff. De av oss som inte brukar hänga på rasistiska forum har till exempel nyligen fått lära oss begreppet ”klappturk”, tydligen välkänt i dylika kretsar och hos Moderaternas Twitteransvarige. Andra saker som 140 tecken lämpar sig extra väl för är fjäsk, ryggdunkande och ryggkliande – i alla fall när det gäller mediemänniskor.

Annons
Annons
Annons