Annons

Körsvennen: DN:s rekrytering bryter ny mark

DN:s tillträdande chefredaktör intervjuas vid en demonstration ihop med Fridays for future.
DN:s tillträdande chefredaktör intervjuas vid en demonstration ihop med Fridays for future. Foto: Jessica Gow/TT

Kanske kommer DN:s grepp att låta den unga aktivisten leda tidningen att leda till att dagens journalistiska system överges, till förmån för ett mer gränslöst tänkande, funderar Körsvennen.

Under strecket
Publicerad

Den stora nyheten publicerades i går morse: en dag i december får Greta Thunberg träda i tjänst som chefredaktör för Dagens Nyheter. Tidningens ordinarie chefredaktör Peter Wolodarski lät meddela att det var ”en del i en större ansträngning att uppvärdera klimatfrågan journalistiskt”. Greppet måste betraktas som djärvt och nydanande: att tidningens medarbetare kommer att ledas av en person som i lagens namn betraktas som ett barn.

Hur mycket ersättningen uppgår till är inte känt, men enligt Föräldrabalken får man bestämma över pengar som man tjänat själv efter att man fyllt 16 år. Som chefredaktör lär Greta Thunberg dock också kunna hållas ansvarig för tidningens olika affärsrelationer. Påpassliga lycksökare bör att känna till att om en underårig ingår avtal eller köper något dyrt utan samtycke av vårdnadshavarna så kan köpet ogiltigförklaras.

Annons
Annons
Annons