Annons

Mikael Mölstad:Korståg mot vanligt vin blir populistiskt

Mats-Eric Nilssons bok Nyfiken på naturvin lämnar en del i övrigt att önska.
Mats-Eric Nilssons bok Nyfiken på naturvin lämnar en del i övrigt att önska.

Ont står mot gott i Mats-Eric Nilssons senaste bok Nyfiken på naturvin. Men naturvinsdiskussionen har kommit längre och verkligheten är inte fullt lika polariserande.

Under strecket
Publicerad

Vad är vin för dig: En måltidsdryck eller en lyxig festdryck? Kanske något som ger en angenäm yrselkänsla då och då? Eller måhända en givande hobby eller en hel livsstil?

För mig är vin allt detta. Dessutom är det en underbar outsinlig källa till kunskap. Jag tror jag kommit på varför: Vin är ett av de äldsta och mest framgångsrika livsmedlen som människan lyckats tämja för eget bruk. Bakom dagens viner finns en hel ocean av mänsklig kunskap och utveckling sedan många tusen år. Naturen kan varken odla eller göra vin.

Dessa tankar far genom mitt huvud efter att ha läst tidigare SvD-medarbetaren Mats-Eric Nilssons nyutkomna bok Nyfiken på naturvin. Som konsumentjournalist och författare har han skapat ett levebröd bland annat i form av korståg mot vanligt vin. Allt för att göra de så kallade naturvinerna till superhjältar.

Trodde vi kommit längre än åsikten att naturvin gör folk antingen förbannade eller förälskade.

Det tycker jag är synd. Det blir populistiskt och polariserande. Ont står mot gott. Jag gillar nämligen naturvin och hela rörelsen kring detta. Jag är fascinerad av vinernas doft- och smakspektra och den passion som ligger bakom. Dessutom är jag övertygad om att rörelsen gör vinvärlden bättre. Nu blir jag dessvärre provocerad av en för mig enögd syn. Jag gillar ju även andra viner. Trodde vi kommit längre än åsikten att naturvin gör folk antingen förbannade eller förälskade. Kanske ger Mats-Eric Nilsson själv svaret när han skriver att många blir sura på naturviner därför att förespråkarna är alltför påstridiga.

Annons
Annons

Jag är inte den första att understryka alla poänger med naturvin. Inte minst som en motreaktion mot alla avancerade trix-och fixmöjligheter som finns med vin idag. Även som en reaktion mot monokulturer, pesticider och utarmning av jordar, till förmån för biologisk mångfald och naturligt friska jordar. Samtidigt får man inte blunda för att mängder av vinproducenter ställt om sin vinodling i samma riktning det senaste decenniet. Och detta är viktigt eftersom deras arealer är en enormt mycket större del av världens vingårdsareal än den promille som naturvinsodlarna står för.

Ett annat problem med naturvin ligger i vinmakningen. Å ena sidan säger de oskrivna lagarna att man inte får påverka musten på något sätt under jäsprocessen. Å andra sidan är det få som vill att det kontrolleras. Naturvin är därför mer av en filosofi. Några gör vin som farfar gjorde i samma gamla källare. Andra vet att hygiensk teknik betyder allt. Resultaten blir mycket olika. Alla är dock övertygade om att naturvin är att göra vin som det var förr.

Det är inte sant. Före 1800-talet existerade nämligen inte någon exakt kunskap om jästsvampar och bakterier. Att göra vin kommersiellt var ett vågspel. Alla viner var mer eller mindre instabila – oxidation och efterjäsning var bara två problem. Lösningen på det var tillsatser: sprit, sötma, garvsyra, kryddörter och diverse dekokter som gjorde vinerna mer drickbara och hållbara.

Jag upplever dock att det idag finns färre bokstavstrogna naturvinsvänner och fler som tar till sig det faktum att det finns tiotusentals bra viner i ett stort skikt nära naturvin – långt från industrivin. Viner där man jobbar minimalt med naturliga tillsatser för att skapa ett hållbart vin som framhäver druvans karaktär och växtplats.

För mig känns det därför som att boken ”Nyfiken på naturvin” inte riktigt hänger med i tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons