Annons

Hugo Selling:Korruptionen i Peter Hultqvists stab skadar riket

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo (tv) under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen förra året.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo (tv) under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen förra året. Foto: Pontus Lundahl/ TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Rollen som pressekreterare hos en minister innebär något förenklat att vara en buffert mellan ministern och media. När pressekreteraren, i mediernas ögon, blir mer intressant än ministern blir det omöjligt att behålla rollen. Sådana är förutsättningarna inom samtliga politikområden. Men hos försvarsministern är det ännu viktigare eftersom ministern är ansvarig för frågor som rör rikets säkerhet. Det är därför fullt förståeligt att försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo i lördags fick avgå efter oklara relationer till försvarsindustrin. Försvarsministern fick helt enkelt prata mer om henne än om S politik.

Marinette Nyh Radebo var en av försvarsindustrins främsta lobbyister och drev ett eget bolag som bland annat arrangerade forumet Försvarspolitisk Arena (FPA) i Almedalen innan hon rekryterades till försvarsministerns stab. Att ha kopplingar till näringslivet, industri, opinionsbildning eller att driva eget företag är i sig inte en belastning ­­– tvärtom. Sakkunskap i den fråga man ska arbeta med och erfarenhet från andra håll än partipolitiken är något positivt och generellt sett något som vi ser för lite av. Men när det inte går att skilja på rollerna uppstår en förtroendefråga, inte bara för S, utan för försvarsministerämbetet i sig. Detta är allvarligt oavsett vilket parti som för stunden besitter posten.

Annons
Annons
Annons