”Korruptionen i Fifa institutionaliserad”

Schweizisk polis ha gjort en razzia mot ett hotell i Zürich för att gripa flera högt uppsatta deltagare i internationella fotbollförbundet Fifa. Gripandet av 14 personer skedde på begäran av åklagare i USA, uppger New York Times.

– Jag är inte förvånad. Det är allvarligt. Alla vill veta mer, vad det är frågan om och vilka som är skyldiga. Jag är glad åt att vi kommer åt lagbrytare, säger Lennart Jonasson till Expressen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Steffen Schmidt / TT
Foto: Steffen Schmidt / TT
Annons

Enligt NY TImes källor kommer dessa uppsatta företrädare inom fotbollsvärlden att åtalas för olika former av korruption och penningtvätt. Bakom tillslaget ligger samarbete med amerikanska justitiedepartementet och FBI.
Enligt schweizisk polis misstänks de gripna för att ha tagit emot mutor i en storleksordning på en miljard kronor i samband med att Fifa sålt tv-rättigheter och sponsorkontrakt under de senaste 20 åren. Fifapresidenten Sepp Blatter ingår inte bland de misstänkta. Jeffrey Webb
Däremot återfinns vicepresidenten Jeffrey Webb, Caymanöarna, bland de sammanlagt nio Fifa-delegater från den exekutiva kommittén som namngivits i tillslaget.
Utredningen är ändå ett bakslag för Fifas mångårige och omstridde ordförande Sepp Blatter, även om han inte finns bland de misstänkta. Han väntas på fredag bli omvald till en ny period som Fifa-boss.
Gripandet skedde vid lyxhotellet i Zürich då Fifa-delegaterna var i färd med att checka in. Anklagelserna innefattar bedrägeri, pengatvätt och svindleri. Husrannsakan har även skett vid Fifas högkvarter i Zürich.

En talesman från USA:s justitidepartement säger till NY Times att ”korruptionen har varit institutionaliserad” inom Fifa, vars miljardindustri är beroende av över 200 medlemsländer världen över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons