Korruption på alla nivåer i politiken

Under strecket
Publicerad
Annons

Korruption och vanstyre, slöseri och byråkrati, kohandel och clientelismo (röstköp) genomsyrar politiken på alla nivåer. Argentina hör till de mest korrupta länderna i världen.
Transparency International, en oberoende granskare som är baserad i Berlin, sätter Argentina på plats 70, där Nigeria och Bangladesh (102) är allra värst. Grannen Chile, på plats 17, anses som minst korrupt i Latinamerika.
Inte undra på att argentinarna har fått nog av ”den politiska klassen”: Que se vayan todos! (Bort med dem alla!) mullrar det ur folkdjupet. En klar majoritet, två tredjedelar av befolkningen, kräver en utrensning bland politiker och höga jurister.

Ur detta kaos har Elisa Carrió stigit fram som en möjlig ny ledare. La Gorda (Den Tjocka - i Argentina har alla smeknamn) leder ARI, Alternativ för en Republik av Jämlika, som hon skapade för två år sedan. Nu vill hon bli president, en ateist som nyligen blivit brinnande katolik. Obefläckad och hederlig, alltid med ett stort krucifix på bröstet, bedriver hon ett
korståg mot korruptionen. ”Ett nytt moraliskt kontrakt i samhället”, är hennes ledmotiv.
Annars verkar alternativet vara att återanvända de vanliga gamla gubbarna. Radikalerna, den avkastade presidenten De la Rúas parti, är slaget i spillror.
Och det andra stora partiet, peronisterna, skakas av bittra maktfejder, främst mellan president Eduardo Duhalde, El Cabezón (Storskallen), och hans ärkefiende Carlos Menem, El Turco (Turken), som är av syriskt ursprung. Menem var president i tio år (1989-99) och försökte trixa med grundlagen för att få sitta ännu längre - vilket Duhalde med flera satte stopp för.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons