Annons
X
Annons
X

Korrupta domare ersatte sunt förnuft

BETYGSÄTTARNA. Tre privata, vinstdrivande företag med status som kvasimyndigheter bidrog mer än någon bank till finanskrisen, själva har de gått helt oskadda ­igenom den. När krisens andra våg nu är här spelar mäktiga kreditinstitut återigen huvudrollen.

Den som äter ett receptbelagt läkemedel litar på att det både är ofarligt och åstadkommer vad det lovar. Innan det når apoteken har det granskats noga av Läkemedelsverket som sedan stämplat godkänt på förpackningen.

Om det skulle visa sig att myndigheten systematiskt och medvetet gjort tummen upp för mediciner som innehåller dödligt gift, skulle de svarta rubrikerna hagla. Om det dessutom visade sig att verket var ett privat bolag som fick betalt av läkemedelsbolagen för att godkänna deras nya piller, vore förtroendekollapsen total.

På den globala kreditmarknaden som påverkar miljarder människors ekonomiska hälsa har motsvarande redan hänt. Utan större rabalder.

Annons
X

Världens dominerande kreditvärderingsinstitut, tre USA-baserade företag vid namn Standard and Poors, Fitch, och Moodys, gav sina högsta betyg, AAA, till den sörja av sura bostadslån som Wall Street-bankerna kokade ihop, paketerade och kallade värdepapper. Som säljargument när investmentbankerna sålde de vidare fungerade kvalitetsstämplarna ytterst effektivt.

Det visade sig dock att betygen var lika mycket värda som en fuktig rabattkupong från ifjol och krisen var ett faktum. När instituten nyligen grillades i utskottsförhör i den amerikanska senaten framkom det att anställda utsattes för hårda interna påtryckningar att godkänna bankernas upplägg, annars riskerade kreditbolagen att förlora intäkter. Ju fler illaluktande obligationer de hann sätta sin fina stämpel på desto mer pengar rann det in.

Kreditbolagen är privata, ytterst vinstgivande företag. Men deras värderingar har trots denna korrupta affärsmodell statusen av oberoende expertutlåtanden. Deras domar har direkt påverkan på vilken ränta länder och företag över hela världen får betala på sina lån.

Medan bankerna blivit globala syndabockar och världens politiker försöker kränga på dem tvångströjor i form av nya regleringar har kreditbolagen på sin höjd fått en mild tillsägning. De tycks få behålla både sin status och sitt skumma sätt att tjäna pengar och när upplåningen nu tar fart i krisens kölvatten strömmar intäkterna in igen. Moodys rapporterade en vinst på nära 200 miljoner dollar första kvartalet, en ökning med 32 procent.

Nu är de i hetluften igen. Den gångna veckans kaos på världens marknader inleddes med att samma kreditföretag sänkte betygen för Grekland, Portugal och Spanien.

Varför ska vi lita på dessa komprometterade krämare den här gången? Den frågan ställer sig nu flera europeiska politiker.

Inom EU finns det många höjdare som ropar efter hårdare regler och vill skapa ett nytt europeiskt oberoende kreditinstitut.

Det kanske är en bra idé, men som vanligt kommer politikernas kritik från helt fel håll. EU:s ledare vill att kreditbetygen hanteras ansvarsfullt, det vill säga inte sänks för mycket eller för snabbt.

I själva verket börjar det nu visa sig att kreditinstituten återigen tycks ha gett sina betyg med förbundna ögon. Till exempel åtnjuter Spanien fortfarande AAA. Ett land med 20 procents arbetslöshet, gigantiskt underskott och kanske veckor kvar innan det måste räddas undan kollaps. Det är som om Guide Rouge skulle ge tre stjärnor till en sjavig pizzeria i Södertälje.

När marknaden nu insett detta flyr världens placerare till tryggheten, vilket oftast betyder amerikanska statspapper. USA är symbolen för betyget trippel-A, alla solida låntagares moder.

Detta för ett land som inte klarat av att balansera sin budget 58 av de senaste 70 åren och har en skenande statsskuld. Det är fullt möjligt att det betyget om några år kommer att framstå som ett lika stort skämt som någonsin på subprimelånen.

Men att bara skylla på kreditinstituten är samtidigt att göra det lite för enkelt för sig. I slutänden måste varje fordringsägare ha koll på vem de lånar ut till. Det är ett ansvar som inte kan arrenderas ut.

Är det något finanskriser lär oss är det att sunt förnuft är en oslagbar metod när det gäller affärer. Om du ser ett fallfärdigt ruckel framför dig, är det med stor sannolikhet ett ruckel. Även om det står en vattenkammad mäklare bredvid och berättar om din nya lyxvilla.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X