Korrupt ministerfru på besök

I kväll sker något som aldrig har hänt förr: en teater från forna Jugoslavien spelar på Dramatens stora scen. - I alla fall inte så vitt jag vet, säger Vesna Stanisic, dramaturg och samordnare mellan Nationalteatern i Belgrad och dess motsvarighet vid Nybroplan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pjäsen heter Fru ministern och är skriven av författaren Branislav Nusiç. Det är en komedi från 1929, som är att betrakta som en sorts nationalpjäs, säger Vesna Stanisiç:

– I Jugoslavien, och framför allt Serbien, har komedin den starkaste traditionen. Nusiçs pjäser handlar alltid om makt på ett eller annat sätt, och om hur människor förändras när de får makt. Fru ministern är en grotesk, vild komedi, en klassiker i Gogols och Molières anda, där alla människor försöker klättra. Men författaren visar samtidigt mycket kärlek till personerna i pjäsen.
Nusiç satt på 30-talet i fängelse vid flera tillfällen, omväxlande med att han var teaterchef i Belgrad, Sarajevo och Skopje. Även regissören Jagos Markoviç har arbetat över hela det forna Jugoslavien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons