Annons
X
Annons
X

Körkort kan vara bra investering

För den som saknar inkomst kan det på 29 dagar löna sig att ta körkort, om det leder till att man får jobb. För en person med den lägsta a-kassan lönar det sig på 44 dagar, enligt en genomgång som privatekonom Bodil Hallin på Ikano bank har gjort.

Av TT
Foto: SCANPIX

Att ta körkort kostar. Men pengarna kan tjänas in på bara en månad, om det leder till att man får ett jobb.

– Se körkortet som en investering, råder ekonomen Bodil Hallin.

Nära sex av tio unga vuxna som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen saknar körkort, enligt en koll som Bodil Hallin på Ikano bank har gjort. Samtidigt kan ett körkort öka möjligheterna att få ett jobb, och högre lön.

Annons
X

– Många ungdomar tycker att det är för dyrt och avstår. Det är olyckligt, säger Bodil Hallin.

Hon har räknat på hur snabbt det kan löna sig med ett körkort. För den som helt saknar inkomst och lägger 15 000 kronor på körkortet lönar sig investeringen efter bara 29 dagar, om det leder till att man får ett jobb med lönen 20 000 kronor i månaden, som är den genomsnittliga ingångslönen för unga. Så snabbt har man alltså ökat sin inkomst efter skatt med motsvarande belopp som körkortet kostade.

**För den som har **den lägsta a-kassan lönar det sig på 44 dagar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men 15 000 kronor är mycket pengar.

  – Det ska man ha respekt för, helt klart. En del ungdomar har föräldrar som sparat. Man behöver inte spara så mycket varje månad om man börjar tidigt. Men för den som just har gått ut skolan och inte har de här pengarna är det svårt, konstaterar Bodil Hallin.

  Håll nere utgifterna så gott det går, och börja bygg upp ett sparande. Om man får ett tillfälligt jobb gäller det att avsätta så mycket som möjligt, är hennes uppmaning.

  **Hon tycker att körkort **är en sak som det kan vara okej att låna pengar till.

  – Särskilt om man vet att man får ett jobb.

  Men det gäller att inte bli för optimistiskt om hur snabbt man kan betala tillbaka, och definitivt inte ta sms-lån, anser Bodil Hallin.

  – Om man lånar av en släkting eller förälder ska man vara noga med att inte lova mer än man kan hålla, säger hon.

  För den som lyckas ta körkort och har en inkomst kan det vara frestande att skaffa en egen bil. Bodil Hallin uppmanar till försiktighet, eftersom bil generellt är en stor utgift.

  – Som ung är det bra att bygga upp sin ekonomi. Man kommer att behöva pengar till exempel när man flyttar hemifrån. Räkna på vad det kostar, säger hon.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X