Annons
X
Annons
X

Korka om istället för upp

LAGERVAROR. Mycket har jag varit med om i vinets värld. Men inte allt, det finns ständigt nytt att lära och njuta. Omkorkning blev en ny erfarenhet för mig.

Foto: PENFOLDS

Ett vin kan leva betydligt längre än korken som vinet är förslutet med. Med tiden torkar korken, förlorar sin elasticitet och till slut läcker syre in och förstör vinet. För att trygga vinets kvalitet och kunna spara det längre kan det då vara dags att ge vinet en ny kork.

I oktober var Penfolds chefsvinmakare Peter Gago och hans medarbetare på besök i Stockholm och arrangerade Penfolds Recoorking Clinic på Operakällaren. Jag var där och träffade en av gästerna, Ulf Sallnäs.

Med sig i en simpel plastkasse hade han två flaskor Penfolds St Henri Shiraz årgång 1990. Flaskorna ska bli en present till hans dotter som föddes samma år som vinet gjordes. Ulf har haft flaskorna i åtta år och innan dess har de, sedan de släpptes på marknaden 1994, legat i en väns vinkällare i Australien.

Annons
X

Processen med att byta kork är alltid densamma. Först inspekteras flaskan visuellt och en första bedömning görs om en omkorkning kan rekommenderas eller ej. Om man går vidare skärs höljet bort så man ser korken och ytterligare en bedömning görs. Nästa steg är att försiktigt ta ut den gamla korken, ett inte helt enkelt jobb då korken oftast är bräcklig. Ett litet smakprov hälls upp och direkt därefter sprutar man ner lite gas i flaskan och sätter på en temporär kork. Att undvika luft är absolut nödvändigt.

Vinet provas av både ägaren och vinmakaren och därefter fyller man upp flaskan med samma vin, men från den senaste årgången, i detta fall 2005. Max 15 ml tillförs och denna lilla mängd påverkar inte smakupplevelsen av vinet i slutändan, försäkrar Peter Gago. Därefter skjuts en ny kork in i flaskan och man sätter på ett nytt hölje. Vinerna får en certifieringsetikett och ansvarig vinmakare skriver under. Proceduren är klar och Ulfs dotters viner har nu garanterats ett förlängt liv på ytterligare 30–40 år.

En av trevligheterna med att korka om sitt vin är inte bara möjligheten att försäkra flaskan om ett fortsatt tryggt liv, utan också att man faktiskt får smaka av vinet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För Penfolds handlar det även om att säkerställa kvaliteten på samlarvinerna som finns ute på auktionsmarknaden. Om ett vin inte smakar perfekt korkas det om, men det markeras med en vit liten lapp och får inget omkorkningscertifikat eller originalhölje. Det gör att det inte kan säljas för stora pengar på en auktion. Men, som Peter Gago sade, långt ifrån alla ägare blir ledsna för det. Det betyder nämligen att de kan gå hem och dricka vinet på en gång.

  Det här var första gången som Penfold anordnade en omkorkningsaktivitet i Sverige. Den första genomfördes 1991 i Australien och sedan dess har över 95000 flaskor i hela världen korkats om. Det roliga är att även om merparten av flaskorna som korkas om är Penfolds absolut dyraste samlarviner, mestadels Grange, så får vilka flaskor som helst, till och med en Koonunga Hill som kostar 89 kronor på Systembolaget, korkas om – bara vinet är 15 år eller äldre.

  7 goda, nya viner i december

  Henriot

  529:-, 1996, Champagne, Frankrike, 95716, Mousserande Vin, Torra
  Normalt brukar jag inte gilla lagrad champagne, men den här är supergod. Fyllig och smakrik. Finns också som magnum för 1399 kronor.
  Betyg: 6

  Mandrone di Lohsa

  249:-, 2006, Italien, 95424, Röda Strama & Nyanserade, Kan lagras
  Mycket gott! Smakrikt, elegant vin med härlig svartvinbärig doft, rostade fattoner och lakrits. Okej att dricka nu, men kan också lagras.
  Betyg 6

  Alcayata

  139:-, 2007, Tupungato, Argentina, 95318, Röda Fruktiga & Smakrika
  Gillar du chokladtoner i vin är detta perfekt. Mörka björnbär, vanilj, fat och strävhet. Gott till exempelvis lamm med gräddig sås.
  Betyg 5

  Kamptal Riesling

  89:-, 2008, Kamptal, Österrike, 95637, Vita Friska & Fruktiga, Torra
  Friskt och fräscht vin med honungsaprikosig fruktighet och limeig syra. Perfekt skaldjursvin elle till fiskrätter med gräddiga såser.
  Betyg 5

  Wegeler

  99:-, 2008, Mosel, Tyskland, 94009, Vita Friska & Fruktiga, Torra
  Helt torr riesling med sval och fräsch päronfruktighet och läskande lime-grapeig syrlighet. Perfekt vin till syrliga skaldjursrätter.
  Betyg 4

  Graham’s Vintage Port

  699:-, 2007, Porto, Portugal, 8038, Starkvin, Portvin, Bör lagras
  Kanongott lagringsvin som inte ska öppnas de närmaste 10–20 åren. Smakrikt, sötkörsbärigt med torkade russintoner och rejäl strävhet.
  Betyg 6

  Annons
  Annons
  X
  Foto: PENFOLDS Bild 1 av 7
  Bild 2 av 7
  Bild 3 av 7
  Bild 4 av 7
  Bild 5 av 7
  Bild 6 av 7
  Bild 7 av 7
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X