Annons
X
Annons
X

Utsedd till världens bästa bild: ”Klassisk och tidlös”

Här är världens bästa bilder från 2015, enligt tävlingen World Press Photo.

Foto: Warren Richardson Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Världens bästa bild

Foto: Warren Richardson

Vinnare i den tyngsta klassen ”Årets Bild” (World Press Photo of the Year 2015) är den i Ungern baserade frilansfotografen Warren Richardson. Bilden på en flykting som räcker över ett ett litet barn genom taggtråden mellan Serbien och Ungern i Röszke, i augusti 2015, vann juryns hjärtan.

– Jag tycker att det är en klassisk och tidlös bild. Den skildrar en specifik situation men är ändå klassisk i största bemärkelse, säger Francis Kohn, bildchef på Agence France-Presse som också var juryns ordförande.

World Press Photo har utsett och belönat fotografer sedan 1955. I år har totalt 5 775 fotografer från 128 länder tävlat och juryn har valt ut 41 pristagare som tävlat i 8 klasser.

Scrolla gärna ner för att se fler av vinnarbilderna.

Annons
X
Annons
X
Foto: Matic Zorman Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Människor – 1:a pris bild

Foto: Matic Zorman

Ett barn på flykt kikar fram genom ett galler, med en del av en regnrock för ansiktet, medan hon köar för att bli registrerad vid ett flyktingläger i Preševo, i Serbien. De flesta av de flyktingar som passerade Serbien fortsatte sina vägar mot Ungern, Kroatien, Slovenien och andra länder inom EU.

Annons
X
Annons
X
Foto: ABD DOUMANY / AFP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Allmänna nyheter – 2:a pris reportage

Foto: ABD DOUMANY / AFP

En skadad syrisk flicka håller fast vid en släkting medan hon väntar på att få behandling av läkare, efter ett flyganfall i stadem Douma, öster om Syriens huvudstad Damaskus. Fotografen fångade ögonblicket på ett provisoriskt sjukhus i ett rebellkontrollerat område.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Francesco Zizola / NOOR Bild 1 av 1

  Bild 4 av 10

  Nyheter – 2:a pris reportage

  Foto: Francesco Zizola / NOOR

  Båtflyktingar på Medelhavet överger sin sjunkande gummibåt och klättrar ombord på en ribbåt tillhörande organisationen Läkare Utan Gränser.

  2015 var året då antalet flyktingar som tog sig över Medelhavet på sjöodugliga fartyg ledde till en kris utan motstycke. Mer än en miljon tog sig över havet till Europa under förra året. Nästan 4 000 människor kom aldrig fram, utan omkom i Medelhavets kalla vatten.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Nancy Borowick Bild 1 av 1

  Bild 5 av 10

  Längre projekt – 2:a pris

  Foto: Nancy Borowick

  Howie och Laurel Borowick omfamnar varandra i sovrummet i sitt hem i Chappaqua, New York. Under deras 34 år långa äktenskap hade de aldrig kunnat föreställa sig att de skulle diagnosticeras med cancer samtidigt. Fotografen är deras dotter. De får behandling för steg-4 cancer.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Sergio Velasco Garcia Bild 1 av 1

  Bild 6 av 10

  Natur – 3:e pris bild

  Foto: Sergio Velasco Garcia

  Vulkanen Colima i Mexiko får ett kraftigt utbrott med blixtar och glödande eldklot . Bilden är tagen 12,5 kilometer från en krater nära lagunen Carrizalillos i delstaten Colima. Colima hade en period av enorm aktivitet i juli 2015 och minst 700 invånare tvingades evakuerades från sina bosättningar. Vulkanen har sedan dess en aktivitet med tre till sex explosioner om dagen. Denna speciella blixt är över 600 meter lång.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Rohan Kelly Bild 1 av 1

  Bild 7 av 10

  Natur – 1:a pris bild

  Foto: Rohan Kelly

  Solbadare på Bondi Beach i Sydney, Australien, njuter av värmen ovetandes om de olycksbådande moln som närmar sig. Det massiva "tsunamimolnet" är ett väderfenomen som endast ses ett fåtal gånger per år. Det rullade in från havet, gjorde himlen nästan svart och förde med sig ett våldsamt åskväder.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anuar Patjane Floriuk Bild 1 av 1

  Bild 8 av 10

  Natur – 2:a pris bild

  Foto: Anuar Patjane Floriuk

  Den stora knölvalen och hennes nyfödda kalv lockar mängder av dykare, när de simmar runt i vattnet vid Roca Partida utanför Revillagigedo-öarna, i Mexiko.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: David Guttenfelder Bild 1 av 1

  Bild 9 av 10

  Längre projekt – 3:e pris

  Foto: David Guttenfelder

  Gitarrspelande barn uppträder på förskolan Pyongyang Kyongsang i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Kevin Frayer / Getty Images AsiaPac Bild 1 av 1

  Bild 10 av 10

  Vardagsliv – 1:a pris bild

  Foto: Kevin Frayer / Getty Images AsiaPac

  Två män drar en kärra med kol i en stadsdel i kinesiska Shanxi. Bakom dem stiger röken från kolkraftverken mot himlen. Beroendet av kolförbränning har gjort att Kina står för nästan en tredjedel av världens totala koldioxidutsläpp.

  2016 Photo Contest

  worldpressphoto.org
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X