”Köra bil blir snart förbjudet”

Självkörande bilar innebär en revolution. De kan bidra till att rädda liv och ge en bättre miljö. Men det största hotet mot denna utveckling är lång­samma och bakåtsträvande politiker, skriver Mathias Sundin (L).

Under strecket
Publicerad

Nästa år kommer Volvo att ha hundra självkörande bilar hos vanliga kunder i Göteborg, skriver Mathias Sundin.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mathias Sundin (L).

Foto: Riksdagen
Annons

Inom tjugo år kommer det inte vara tillåtet för människor att köra bil, annat än under särskilda omständigheter eller på inhägnat område. Så snabbt går utvecklingen med själv­körande bilar och så många liv kommer de att rädda att man kommer anse det alldeles för farligt för människor att köra. Förutom räddade människoliv kommer självkörande bilar att ha en stor och väldigt positiv inverkan på samhället. Det främsta hotet mot detta är bakåtsträvande politiker som inte anpassar lagar och regler i tid och lyssnar på sär­intressen som motarbetar denna utveckling.

Detta låter som science fiction, men är science fact. Nästa år kommer Volvo att ha hundra självkörande bilar hos vanliga kunder i Göteborg. I den lilla staden Mountain View i Silicon Valley behöver man inte köra runt länge för att se någon av Googles självkörande bilar. Elbilen Tesla har nyligen uppdaterats med en autopilot som kan köra bilen på motorvägar. Om man tänker efter så kör nya bilar redan i dag till stor del själva. De anpassar hastigheten till framförvarande bilar, de håller dig i rätt fil, de bromsar automatiskt om någon springer ut i gatan, och så vidare. Vi sitter fortfarande med händerna på ratten, men bilen gör redan en del av jobbet.

Annons
Annons
Annons