Annons

”S-koppling förklarar inte medlemstappet”

German Bender och Anders Kjellberg.
German Bender och Anders Kjellberg. Foto: Pressbilder

German Bender, Arena Idé, och professor Anders Kjellberg bemöter i en slutreplik kritiken från tidigare moderata statssekreteraren Mikael Sandström och Håkan Lösnitz (SD).

Under strecket
Publicerad

Sedan Arena Idé i förra veckan lanserade rapporten ”Den svenska modellen i fara?”SvD Debatt har uppmärksamheten varit stor, med omkring 50 pressklipp och diskussion i Studio Ett i P1. Det är uppenbart att frågor som rör fackens inflytande i politiken och på arbetsmarknaden alltjämt är centrala i svensk samhällsdebatt och engagerar många. Därför är det glädjande att även borgerliga debattörer som Mikael Sandström och Håkan Lösnitz i sina repliker konstaterar att vår rapport bidrar med viktig ny kunskap om frågor som är av stor betydelse för den svenska samhällsmodellen, och att de precis som vi säger sig vara bekymrade över fackens medlemsutveckling.

Det är dock svårt att veta hur uppriktiga de är i sin oro. Sandström var som moderat statssekreterare i Alliansregeringen en av arkitekterna bakom de omfattande försämringarna av a-kassan 2007, som innebar att medlemsavgifterna ökade dramatiskt och avdragsrätten för såväl a-kassa som fackmedlemskap slopades – samtidigt som villkoren i arbetslöshetsförsäkringen försämrades. A-kassan blev alltså både dyrare och sämre för stora grupper på arbetsmarknaden. Resultatet blev som förväntat: ett fackligt medlemsras som Sverige inte sett maken till sedan storstrejken 1909 och som många fackförbund fortfarande lever i sviterna av.

Annons
Annons
Annons