Köpenhamns dejligaste krogar

Utflugna Noma-medarbetare, trendiga sydamerikaner och kulinariska smørrebrød. Detta är dejliga matstaden Köpenhamns bästa ställen just nu.

Under strecket
Publicerad
Annons
Den Vandrette hittar du i charmiga Nyhavn.

Den Vandrette hittar du i charmiga Nyhavn.

Foto: Figurniy Sergey/Colourbox

1 / 9

Den Vandrette: Personlig vinbar med unikt utbud

Den Vandrette hittar du i charmiga Nyhavn. Foto: Figurniy Sergey/Colourbox

Mellan glasväggar och tegel i en charmig källarlokal i Nyhavn korkas det upp druvdrycker som inte hittas någon annanstans i Köpenhamn. Det har vi Pontus Elofsson, tidigare chefssommelier på Noma, att tacka för. Helt i linje med hans filosofi har Den Vandrette ett omfattande utbud av naturliga och biodynamiska viner, därtill är baren även specialist på champagne från små producenter. Under våren har färöiska finkrogen KOKS gästat i köket, vilket lockat en helt ny publik att upptäcka denna pärla med kunnig personal, sorglös stämning och välvalda ostar och charkuterier. På menyn finns också en dagens rätt som ständigt skiftar; när vi tittade förbi dukades det fram lamm med grillad fänkål och pumpa.

Adress: Havnegade 53, denvandrette.dk

Annons
Annons
På Taller lagar före detta Noma-medarbetare gastrotolkningar av venezeluansk husmanskost.

På Taller lagar före detta Noma-medarbetare gastrotolkningar av venezeluansk husmanskost.

Foto: Rasmus Malmstrøm

2 / 9

Restaurant Taller: Från Noma till Venezuela

På Taller lagar före detta Noma-medarbetare gastrotolkningar av venezeluansk husmanskost. Foto: Rasmus Malmstrøm

Trendspanare har länge pekat ut Sydamerika som nästa stora smakströmning och i Köpenhamn finner man kontinentens finaste smaker på årsgamla Taller. Grundarna Karlos Ponte Maldonado och Luis Moreno, tidigare på Noma, lagar mat inspirerad av hemlandet Venezuela och menyn bjuder på många ovanliga läckerheter. Två favoriter är soppan fosforera på musslor och kayote, samt tamalesliknande hallaca vars knyten fylls med grisfett, majs, kapris och oliver i en tomat- och pepparsås.

Adress: Tordenskjoldsgade 11, restaurant-taller.dk

Annons
Annons
Rasmus Kofoed är sedan länge en kockkändis på den danska mathimlen. I år fick hans Geranium en efterlängtad tredje Michelinstjärna.

Rasmus Kofoed är sedan länge en kockkändis på den danska mathimlen. I år fick hans Geranium en efterlängtad tredje Michelinstjärna.

Foto: Claes Bech Poulsen

3 / 9

Geranium: Först i stan med tre stjärnor

Rasmus Kofoed är sedan länge en kockkändis på den danska mathimlen. I år fick hans Geranium en efterlängtad tredje Michelinstjärna. Foto: Claes Bech Poulsen

Tvåfaldige Bocuse D'Or-vinnaren Rasmus Kofoed och hans Geranium har äntligen fått sin tredje Michelinstjärna, något som inte ens Noma lyckats med. I den elegant spartanska matsalen står maten helt i fokus och smaklökarna sjunger lovsånger när tallrikarna dukas fram. Avsmakningsmenyn är hemlig, men bestod vid vårt besök bland annat av kanderat morotsskal fyllt med havtornsskum samt hjort med bär och rödbeta.

Adress: Per Henrik Lings Allé 4, geranium.dk

Annons
Annons
Nordiska smaker på klassiska kurhotellet.

Nordiska smaker på klassiska kurhotellet.

Foto: The Restaurant by Kroun

4 / 9

Restaurant by Kroun: Nordiska ambitioner

Nordiska smaker på klassiska kurhotellet. Foto: The Restaurant by Kroun

Skodsborg ligger visserligen 20 minuter norr om Köpenhamn, men det klassiska kurhotellets krogtillskott The Restaurant by Kroun gör oss så upprymda att utflykten känns oumbärlig. Krogarkitekten Mikael Mammen har skapat den holistiska matsalsmiljön alldeles intill Östersjön där chefskocken Erik Kroun dukar fram avsmakningsmenyer på fem respektive åtta rätter. De är ständigt föränderliga, men vanligtvis på nordiskt tema – som äggula med grillade grönsaker och kaviarsås, musslor och dansk hummer. Upplevelsen lyfter när den vinparas av kunnige sommelieren Martin Troelsen, och vi gissar att det bara är en tidsfråga innan Michelinkritikerna hittar hit.

Adress: Skodsborg Strandvej 139,skodsborg.dk

Annons
Annons
Rosio Sanchez driver trendiga tacostånd i Kødbyen och Torvehallerne.

Rosio Sanchez driver trendiga tacostånd i Kødbyen och Torvehallerne.

Foto: Torvehallerne

5 / 9

Hija de Sánchez: Trendiga tacos och sötsaker

Rosio Sanchez driver trendiga tacostånd i Kødbyen och Torvehallerne. Foto: Torvehallerne

För Rosio Sanchez blev saknaden efter sin mexikansk-amerikanska familjs husmanskost till slut för stor. Detta ledde till att hon i fjol öppnade en egen “taquería”, ett tacostånd, i Torvehallerne. Här kombinerar hon med van hand lokala råvaror med importerade kryddor på en skiftande meny som blivit så populär att ytterligare en tacofilial nu sett dagens ljus i Kødbyen. I tacoskalen varvas bland annat krispigt torskskinn med jalapeño- och tomatsalsa samt karamelliserat nötkött med lök och koriander. Och glöm inte att lämna plats för efterrätter. Med ett förflutet som Nomas chefskonditor är Sanchezs sötsaker omöjliga att undvara, inte minst den traditionella mjölkkakan tres leches.

Adress: Frederiksborggade 21 och Slagterboderne 8, hijadesanchez.dk

Annons
Annons
Ostronen är en favorit på Musling.

Ostronen är en favorit på Musling.

Foto: Colourbox

6 / 9

Musling: Ny fiskfavorit för stans foodies

Ostronen är en favorit på Musling. Foto: Colourbox

Musling är det senaste tillskottet från hjärnorna bakom populära Kødbyens fiskebar. Föga förvånande hann den minimalistiska krogen mitt emot Torvehallerna knappt öppna innan den blev en lokal foodiefavorit. Vi förstår varför. Ostronen, vilka serveras på eftermiddagen som en saltstänkt havsvariant av afternoon tea, är himmelska och väl värda ett besök i sig. Men stanna gärna för middag och beställ en rå hälleflundra med mild pepparrot, dumplings på flundra, kålrabbi och gravad multfisk i kaviarkräm. Muslings hållbarhetstänk är genomgående och således är fisken vildfångad, grönsakerna ekologiska och vinerna naturliga.

Adress: Linnésgade 14, musling.net

Annons
Annons
Møller Snaps & Smørrebrød serverar Köpenhamns bästa smørrebrød.

Møller Snaps & Smørrebrød serverar Köpenhamns bästa smørrebrød.

Foto: Møller Snaps & Smørrebrød

7 / 9

Møller Snaps & Smørrebrød: Bäst på nationalrätten

Møller Snaps & Smørrebrød serverar Köpenhamns bästa smørrebrød. Foto: Møller Snaps & Smørrebrød

Ett knappt halvår efter att dörrarna öppnades vill vi utnämna Møller Snaps & Smørrebrød till Köpenhamns främsta beredare av den danska nationalrätten. Åtskilliga krogar och kaféer erbjuder fullkornsbröd med diverse pålägg, men när Andreas Møller (tidigare på Kanalen, Almanak och Nimb) står vid köksbänken förvandlas smörgåsarna till kulinariska höjdare. På de grova brödskivorna läggs en myriad av genomtänkta smaksensationer lagade på väl utvalda ekologiska råvaror. Missa inte de brynta kantarellerna med jästa lingon, eller kombinationen sill, rökt ister och lök. Med över 60 snapssorter krävs viss kunskap för att hitta rätt dryck till rätt bröd, men den duktiga personalen hjälper gärna till att ledsaga.

Adress: Toldbodgade 5, snapsogsmoerrebroed.dk

Annons
Annons
På Fleisch förenas slakterihantverk med krog och bar.

På Fleisch förenas slakterihantverk med krog och bar.

Foto: Fleisch

8 / 9

Fleisch: Slakterihantverk och köttiga drinkar

På Fleisch förenas slakterihantverk med krog och bar. Foto: Fleisch

Mikkel Sarbo fantiserade i åratal om att öppna slakteri. Med Fleisch, som förenar kötthandel med bar och krog, har drömmen gått i uppfyllelse. Hans ställe kan också ses som ett tribut till stadsdelen Kødbyens historia genom att man tar charkuterihantverk, kvalitet och ekologi på största allvar. Som gäst kan du gå på kockens val av sju rätter, eller komponera en måltid på egen hand. Tallrikarna passar utmärkt att dela på, så kom i sällskap och njut tillsammans av fasanpaté med bacon från Vesterbro och lime- och chilikryddat grisöra med stekt ägg. Helgbokning rekommenderas sedan brunchen nyligen utsätts till Köpenhamns bästa. Passa även på att utforska drinkutbudet, det är inte varje dag det erbjuds whisky smaksatt med ankfett.

Adress: Slagterboderne 7,fleisch.dk

Annons
Annons
Rasmus Kofoed, en av Eldorados krögare, firar vinsten av Bocuse d'or 2011.

Rasmus Kofoed, en av Eldorados krögare, firar vinsten av Bocuse d'or 2011.

Foto: Laurent Cipriani/TT

9 / 9

Eldorado: Gastronomisk jorden runt-resa

Rasmus Kofoed, en av Eldorados krögare, firar vinsten av Bocuse d'or 2011. Foto: Laurent Cipriani/TT

Med Kadeau fick det inflyttade Bornholmgänget en välförtjänt Michelinstjärna 2013, men vi slår ett slag i matsaken för deras nyöppnade restaurang Eldorado. Namnet är avslöjande: här bjuds på ett gudomligt gastronomiskt gytter i avslappnad miljö. För närvarande går den aromatiska resan mellan Japan och Argentina med stopp i Korea, Indien, Frankrike och Norden. Resultatet skulle kunna vara spretigt om det inte vore för att Magnus och Rasmus Kofoed med vapendragaren Nicolai Nørregaard lagar de vitt skilda härligheterna med sådan bravur. Det håller hela vägen från tryffelsalamin till den grillade ankan med surkål och teriyaki, via tallrikar med chicharrón, pilgrimsmusslor och slätvar med tomat och choronsås. Vinerna, ofta franska, är av det mer sansade slaget, vilket skapar en fin smakeloge till den tygellösa måltiden.

Adress: Wildersgade 10a, eldoradokbh.dk

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons