Annons

Köpcentren öde – USA:s klassiska kedjor går under

En öde korridor med mörka fasader, järngrindar och dörrar täckta av spånplattor i köpcentret Glen Burnie Plaza i delstaten Maryland i USA. Här finns fortfarande några öppna butiker. ”Vitaminbutiken GNC är alltid de sista som stänger. Även efter ett atomkrig kommer de att hålla öppet, det är jag säker på”, säger filmaren Dan Bell som dokumenterar köpcentrens nedgång.
En öde korridor med mörka fasader, järngrindar och dörrar täckta av spånplattor i köpcentret Glen Burnie Plaza i delstaten Maryland i USA. Här finns fortfarande några öppna butiker. ”Vitaminbutiken GNC är alltid de sista som stänger. Även efter ett atomkrig kommer de att hålla öppet, det är jag säker på”, säger filmaren Dan Bell som dokumenterar köpcentrens nedgång. Foto: Christina Pletten

2017 blev året då butiksdöden intog USA. Stora kedjor som Macy’s och Toys’r’us vacklar på konkursens brant. Amazon och andra webbutiker krossar nu amerikanska köpcenter i konkurrensen om kunderna. Kända varumärken går i konkurs och köpcenter står tomma.

Uppdaterad
Publicerad

BALTIMORE Ljudet av kväkande grodor är det första Dan Bell hör när han kommer in på Rolling Acres Mall. Kväkandet kommer från en plats under rulltrappan, där det har samlats vatten i stora pölar och naturen har flyttat in. Krossat glas knastrar under fötterna. Glastaket är fullt av kulhål. På den ena väggen har någon skrivit ”I WILL KILL YOU” med stora, röda bokstäver.

En tom butikslokal i Glen Burnie Plaza.

Foto: Christina Pletten Bild 1 av 5

Marley Station Mall utanför Baltimore är Dan Bells lokala köpcenter sedan han var barn. Han kommer ihåg när det öppnade på åttiotalet. Ronald Reagan var president och Krystle och Alexis härjade i tv-serien Dynastin. Dan var åtta år. ”Det var glamoröst och magiskt. Jag hade aldrig sett något så storslaget”, säger Dan Bell om gallerian.

Foto: Christina Pletten Bild 2 av 5

Här låg tidigare en Macy’s-butik. Nu är det en datalagringslokal.

Foto: Christina Pletten Bild 3 av 5

Många av köpcentren öppnade dörrarna på 1970- och 80-talen. En hel flygel av Marley Station Mall står tom. Här Dan Bell på parkeringsplatsen utanför.

Foto: Christina Pletten Bild 4 av 5

Dan Bell fotograferar de döende köpcentren med polaroidkamera. Ofta kastas han ut av säkerhetsvakter. Bilderna säljer han på sin webbsida. ”Folk är galna i dem”, säger han.

Foto: Christina Pletten Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons