Köp ska stärka Astra Zenecas hälsa

Astra Zenecas blivande koncernchef David Brennan är tydlig. Nu är det köp som gäller för att få bättre stadga i bolagets läkemedelsportfölj.

Under strecket
Publicerad
Annons

kommentar | Läkemedel
Koncernen anses av många analytiker ha en sämre flora med nya mediciner under utveckling än de flesta branschkollegor. Det finns för få nya storsäljare som kan ta vid när nuvarande trotjänare tappar glöden och patenten urholkas.
I en intervju i den brittiska tidningen Times i förra veckan konstaterar Brennan, som vid årsskiftet tar vid efter blivande pensionären Tom McKillop, att bolaget aggressivt letar efter förvärv för att kunna utöka läke- medelsportföljen. David Brennan ser också licensavtal med mindre bolag som en möjlighet att flytta fram positionerna för bolaget.
Särskilt preparat för att motverka cancer och hjärtsjukdomar ligger högt på önskelistan. Astra Zeneca satsar hårt på dessa båda så kallade terapiområden för att inte bli alltför beroende av mage och tarm. Fortfarande utgör dock den tidigare storsäljaren Losec och dess arvtagare Nexium, inom terapiområde mage och tarm, mer än en fjärdedel av koncernens försäljning.

Hittills i år har Astra Zenecaaktien stigit med
runt 50 procent och därmed hämtat hem kurstappet i fjol då flera motgångar förföljde bolaget. På sistone har dock aktien stått och stampat och kvartalsrapporten togs emot med en gäspning från marknaden. Detta trots en uppskruvad årsprognos och ett starkt resultat. Kanske är det just oron för tillväxten på lång sikt och att bolaget kan ha en för tunn portfölj av forskningsprojekt i sen fas som nu bromsar kursutvecklingen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons