Ledare

Anna Charlotta Johansson:Köp hellre oschyssta bananer

”Att snedställa konkurrens på marknaden för livsmedelsprodukter är inte särskilt långsiktigt hållbart om vi vill att människor ska lyfta sig ur fattigdom”, skriver Anna Charlotta Johansson.
”Att snedställa konkurrens på marknaden för livsmedelsprodukter är inte särskilt långsiktigt hållbart om vi vill att människor ska lyfta sig ur fattigdom”, skriver Anna Charlotta Johansson. Foto: Björn Larsson Ask
Under strecket
Publicerad

En bonde i västra Uganda rensar kaffebönor.

Foto: Helena Landstedt/TT
Annons

Var bananen du åt i morse Fairtrade-märkt? Är du nöjd över att du genom ditt medvetna konsumentval gör en insats för fattiga jordbrukare som bor på andra sidan jordklotet? Om du svarar ja; Gör om, gör rätt och köp en annan banan till morgondagens frukost.

Att snedställa konkurrens på marknaden för livsmedelsprodukter är inte särskilt långsiktigt hållbart om vi vill att människor ska lyfta sig ur fattigdom. Vi vet att det är marknadsekonomi, frihandel och privat äganderätt – tillsammans med demokrati, utbildning och rättsstat – som är nyckeln till en positiv ekonomisk förändring. Dessutom måste branscher då och då gå igenom strukturförvandlingar för att kunna gå från improduktivitet till produktivitet, för att marknadsanpassa sig.

Annons
Annons
Annons