Annons
X
Annons
X

Köp din egen fotbollsklubb

En motreaktion till de utländska investerare som tar över allt fler Premier League-lag. Det är vad Will Brooks har skapat när han, uppbackad av 53 000 fotbollsfans, beslutat sig för att köpa en fotbollsklubb i England. Vilken det blir avslöjas troligtvis lagom till julafton.

– Jag brukade arbeta för ett fotbollsmagasin här i England och en sak som jag märkte var att de som arbetade inom sporten tittade ner på fansens åsikter. Jag har alltid hävdat att fansen vet mer än vad de får credit för, att de sitter på oerhörda kunskaper som går att utnyttja.

För två och ett halvt år sedan - i samma veva som amerikanen Malcolm Glazer under vilda protester tog över Manchester United - återupplivade därför Will Brooks en tanke som han fött 20 år tidigare.

– Jag är en Fulham-supporter och var med under den dystra tiden på 80-talet. Jag minns att jag en gång tittade mig omkring på Craven Cottage när det var som värst och tänkte att om alla fans går samman så kan vi rädda klubben, säger Will Brooks.

Annons
X

Något bra sätt att göra det på fanns det inte då, det gör det däremot idag även om nu fokus har flyttats från just Fulham. För efter att ha kontaktat ett antal olika klubbar insåg Will Brooks att hans idé om en fotbollsklubb som ägs och styrs till 100 procent av fansen inte var helt omöjlig att genomföra. Vägen dit blev internet och sajten MyFootballClub som idag har cirka 53 000 medlemmar. Under de elva veckor som har gått sedan andelsavgiften på 35 pund (cirka 500 kronor) började krävas in har 700 000 pund ramlat in på kontot, något som indikerar att långt ifrån alla har betalat.

– Men vi är även uppbackade av speljätten EA som har gått in för att hjälpa oss. Hur mycket de har satsat kan jag dock inte avslöja, säger Will Brooks.

På MyFootballClubs hemsida får medlemmarna rösta på vilket lag de vill att organisationen ska köpa. Överst på den listan står krisdrabbade Leeds i tredjedivisionen, följt av bland annat Nottingham Forest, Cambridge United, Accrington Stanley, Halifax Town och Brentford.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hittills har nio klubbar själva kontaktat Will Brooks för ett eventuellt övertagande, men enbart tre stycken har väckt så pass stort intresse att förhandlingar har inletts.

  – Jag kan inte avslöja vilka tre klubbar det rör sig om men de nio hör hemma i Leauge Two, Conference eller ligan under, det vill säga Conference North och South, säger Will Brooks. Leeds är förstås ett önsketänkande men de har sådana stora skulder att de inte är intressanta.

  Den klubb som tas över, vilken det blir väntas presenteras kring julafton, kommer att ha en revolutionerande struktur. I laget kommer det visserligen att finnas en coach, men rollen som manager kommer att överlåtas till fansen som via hemsidan får rösta på såväl laguttagningar och byten som spelarköp och -försäljningar.

  – Det här är ett försök att öka fansens inflytande i fotbollen men jag förstår om vissa kan bli sura när vi tar över, precis som de skulle ha blivit om någon annan hade gjort det. Men i och med att vi tar över kommer mer pengar att investeras i klubben, publiciteten öka och åskådarantalet troligtvis skjuta i höjden så vi ser bara fördelar. Och om inte de tidigare fansen är nöjda kan de alltid köpa en andel för att göra sina röster hörda, säger Will Brooks och skrattar.

  Det faktum att fansen tar ut laget tror inte den Londonbaserade 36-åringen kommer innebära några stora skillnader jämfört med hur rotationspolicyn ser ut i ett ”vanligt” lag.

  – Jag har pratat med managers och de säger alla att åtta eller nio spelare i ett lag är ganska självklara. Det är de andra två eller tre som roterar oftast. Men det ovanliga här blir ju att det för första gången är coachen och laget som kan skylla på fansen om de inte går hela vägen och inte tvärtom.

  Daniel Kederstedt

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X