X
Annons
X
Krönika

Mikael Mölstad: Köp av ekologiskt vin ger ingen garanti

Fusk eller bara lite smink? Hur vet du om ett vin är tillverkat på den gård som anges på flaskan eller är gjort på billigt bulkvin som transporterats till Sverige i tankbil?

SvD:s vinskribent Mikael Mölstad guidar till hur du som vinkonsument kan tänka och hoppas att EU lagstiftar om innehållsförteckning på även alkoholhaltiga drycker.

undefined
Foto: TT

Jag har jobbat med vinjournalistik i snart tre decennier. Förr var det enklare att veta vilket sorts vin man drack. Dels fanns det viner som, likt Coca-cola, endast var till för en massmarknad. Dels de där vinproducenten som var stolta över sina viner gjorde på druvor från familjens vingårdar. Den ena sorten var enkelt bulkvin och den andra var riktiga vingårdsviner. Det var lätt att konstatera på smaken och priset. I dag flyter allt ihop. Möjligheterna att skapa olika smaker och dofter på ett vin är oändliga. Egentligen är det vad alla vinmakare gör – i större eller mindre grad. Inte ens naturvinsproducenter kommer undan.

Den ena tillverkaren vill till varje pris sälja så mycket det bara går – den andra vill skapa efterfrågan på sina viner som producerats med passion

Det ska också klargöras att detta med att justera smaken på ett vin varken är farligt eller olagligt. Vad som får användas av tillsatser och processhjälpmedel är noga reglerat inom EU. Men ytterst handlar det om två olika synsätt på vin som en alkoholdryck. Jag vill kalla det ena för designade viner och det andra för autentiska viner. Den ena vintypen är gjord efter mall, baserad på vad så många konsumenter som möjligt gillar. Det andra vinet är gjort efter vad vinproducenten vill att konsumenten ska gilla. Den ena tillverkaren vill till varje pris sälja så mycket det bara går – den andra vill skapa efterfrågan på sina viner som producerats med passion.

Annons
X

För dig som konsument är det inte lätt. Det finns ingen enkel sanning längre. Vill du undvika allt för designade viner är det bara priset som gäller. I princip går alla boxviner bort och de flesta flaskviner under 70 kronor. Även i 100-kronorsklassen är det svårt att hitta helt autentiska viner. Även upp mot 150 kronor finns många viner som designats för att du ska gilla dem extra.

Över 200 kronor blir det lättare att hitta autentiska viner – sådana viner där producenterna vill framhäva så mycket som möjligt av druvan, terroir och klassisk vinmakning. Ett bra råd för att få lite klarhet är att kolla upp flaskan. Finns producenten med egen webbplats och vad säger den om hur och var de tillverkat sina viner? Finns ditt vin med på webben och hur beskrivs det? Kom ihåg att ekologiskt (organic på engelska) inte är någon garanti för "osminkade" viner. Regelverket är generöst. Biodynamiskt är i det avseendet bättre.

För mig är transparens en självklarhet – även när det gäller vin. Det skulle lösa mycket av den kritik som vinbranschen med rätta utsätts för – inte bara av Mats-Eric Nilsson. Sedan länge har innehållsdeklarationer för alkoholdrycker varit på gång inom EU. Men branschen har varit motsträvig. Sedan ett och ett halvt år har den europeiska alkoholbranschen haft chansen till en frivillig deklaration – men inte lyckats. I dag måste man bara ange allergener som svavel, mjölkprotein och äggviteämnen Därför kommer EU med all sannolikhet att skapa en tvingande lag. Och resten av vinvärlden måste följa efter. Ju snabbare – desto bättre.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Klart är att många konsumenter är bekymrade över bristen på transparens – och de blir inte färre efter Mats-Eric Nilssons grundliga genomgång i boken Château Vadå.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X