Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Kontroversiell studie: Att dricka rött vin kan öka kvinnors fertilitet

Text: Sophie Tisell - 2 november 2017
Annons

En omdiskuterad amerikansk studie har kommit fram till att fertiliteten kan öka hos de kvinnor som dricker ett glas rött vin i veckan. Anledningen? De höga mängderna antioxidanter som finns i vin, tror forskarna på Washington University i St Louis, Missouri. Enligt The Times är det molekylen reservatrol, en viktig beståndsdel i röda druvor, som skyddar oss från biologisk stress.

I studien, som gjordes på 135 kvinnor i åldrarna 18 till 44, fick deltagarna i uppgift att föra en alkoholdagbok där de skrev ner hur mycket alkohol de drack varje månad. Under tiden studien pågick utförde läkare även regelbundna ultraljud på kvinnorna för att kunna räkna antalet fungerande ägg.

I studien fann man att de som regelbundet konsumerade rött vin, oavsett andra faktorer som ålder och inkomst, hade en bättre äggstocksreserv.

Men innan du korkar upp rödvinet vill forskare klargöra att studiens resultat inte betyder att kvinnor som försöker bli med barn ska dricka rött vin varje kväll. Studien visade att cirka fem glas rött vin i månaden kan ha en positiv effekt på kvinnors fertilitet.

Andra experter på området var också snabba med att påpeka att resultaten bör mottas med viss försiktighet eftersom studien inte har fastställt att det enbart var vinet som orsakade den ökade fertiliteten.

Adam Balen, ordförande för British Fertility Society, sa till The Times att forskningen var intressant men underströk att fler studier är nödvändiga för att man ska kunna bekräfta resultaten.

Sugen på att få i dig lite mer antioxidanter (med måtta!) – kolla in SvD Perfect Guides vinexperters bästa rödvinstips här.

Annons