Kontroversiell operapremiär väckte protester

Premiären av operan ”The death of Klinghoffer” på Metropolitan i New York på måndagskvällen kantades av protester. Hundratals personer demonstrerade utanför operan och polisen tvingades kalla in förstärkning, skriver Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Demonstranter skriker åt de som köper biljetter till operan ”Death of Klinghoffer”i närheten av  Lincoln Center i New York.

Demonstranter skriker åt de som köper biljetter till operan ”Death of Klinghoffer”i närheten av Lincoln Center i New York.

Foto: CRAIG RUTTLE/AP
Annons

Föreställningen är skriven av John Adams och handlar om den handikappade judiske mannen Leon Klinghoffer, som mördades på kryssningsfartyget Achille Lauto 1985. Fartyget var kapat av palestinska terrorister och kritikerna menar att operan förhärligar både terroristerna och själva händelsen. Även Klinghoffers döttrar har motsatt sig föreställningen och menar att den romantiserar mordet på deras far. New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani hör till kritikerna och var en av demonstranterna utanför operan på måndagen, men stadens nuvarande borgmästare Bill de Blasio försvarar uppsättningen med hänvisning till yttrandefriheten.

Chefen för Metropolitan, Peter Gelb, beskrev i förra veckan för TT hur kontroversiellt beslutet att sätta upp operan varit:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons