X
Annons
X
Kommentar

Elias Björkman: Kontroversiell film vann: vinnaren bad om ursäkt

En Oscar till svenske Ludwig Göransson för musiken till ”Black Panther” och starka insatser av den geniala trion Rudolph, Fey och Poehler. Det var några av ljuspunkterna under en annars ganska konstig Oscarsgala.

Läs mer om Oscarsgalan 2019

Det blev en märklig Oscarsnatt. Inte bara för att Queen-filmen ”Bohemian rhapsody” gick hem med flest priser (fyra) och att ingen, trots detta, riktade ett tack till filmens regissör Bryan Singer. Han fick nämligen sparken mitt under inspelningen av filmen och anklagas nu för grova övergrepp. Dessutom snuvades Glenn Close på sin givna vinst (bästa kvinnliga huvudroll blev i stället rättvist Olivia Colman), och lysande ”Can you ever forgive me?” (direkt till vod-premiär i Sverige den 8 juli) fick gå hem lottlös. Utöver det gick det tyngsta priset, årets bästa film, gick till ”Green book”, vars regissör erkänt att han brukade blotta sig på filminspelningar ”som ett skämt”.

Oscarsgalan kämpar för att behålla sin tittare (och relevans), men någon direkt föryngring lär det inte bli på grund av nattens inledningsnummer: ett Queen-medley med Adam Lambert på sång. Vad som såg ut att gå mot totalt fiasko räddades av den geniala trion Maya Rudolph, Tina Fey och Amy Poehler: såväl publiken på Dolby Theatre i Los Angeles som tittarna hemma önskade nog att de lysande komikern skulle ha stått kvar på scen under hela galan.

Ludwig Göransson och Mahershala Ali "Green Book" och Regina King "If Beale Street Could Talk".

Foto: Andrew H Walker/TT Bild 1 av 6

Maya Rudolph, Tina Fey och Amy Poehler.

Foto: Chris Pizzello/TT Bild 2 av 6

Spike Lee

Foto: Jordan Strauss/TT Bild 3 av 6

Ludwig Göransson.

Foto: Jordan Strauss/TT Bild 4 av 6

Alfonso Cuarón.

Foto: Chris Pizzello/TT Bild 5 av 6

Rami Malek, "Bohemian Rhapsody", Olivia Colman, "The Favourite", Regina King, "If Beale Street Could Talk", och Mahershala Ali "Green Book".

Foto: Jordan Strauss/TT Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X