Kontroller kan rädda 400 liv

Under strecket
Publicerad
Annons

Strategin att upptäcka tumörer så tidigt som möjligt för att minska cancerdödligheten är en gammal, lockande men också synnerligen svårhanterbar metod i kampen mot cancer. Inte minst därför att den kräver undersökningar av hundratusentals friska människor - kallas screening - för att hitta de fåtal som bär på en tidigare oupptäckt tumör. Få medicinska insatser rör upp så starka känslor som screening. Först kom cellprovtagning från livmoderhalsen på 1960-talet, därefter bröströntgen, mammografi, i slutet av 80-talet, fortfarande omdiskuterad och kontroversiell. Och nu förefaller det vara dags för nästa steg: allmänna hälsoundersökningar för att spåra nya fall av tjock- och ändtarmscancer.
I höst ska socialstyrelsen kalla samman berörda aktörer för att ta ställning till om och i så fall hur hälsokontroller för att spåra tidiga tarmtumörer ska genomföras.
Påtryckningarna för att introducera denna screening har ökat på senare år, men det har ändå gått osedvanligt trögt tycker metodens främste påskyndare professor Lars Påhlman, ledande tarmkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det här är en synnerligen het potatis som ingen ansvarig verkar riktigt vilja ta i, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons