Annons
X
Annons
X

Kontroll över polisregister kan skärpas

Peter Springare, rotelchef för grova brott i Örebro, försvarar användandet av släktträd i polisarbetet och att även barn därmed registreras.

Men säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kan nu skärpa kontrollen över polisens register.

Ett antal frågor förblir obesvarade, konstaterar ordföranden för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sigurd Heuman, efter ett möte med Skånepolisen under förmiddagen. På bilden också Fredrik Hugo, Patrik Skogh och Anna Wennergren.
Ett antal frågor förblir obesvarade, konstaterar ordföranden för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sigurd Heuman, efter ett möte med Skånepolisen under förmiddagen. På bilden också Fredrik Hugo, Patrik Skogh och Anna Wennergren. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT

Kritiken har varit hård mot Skånepolisens sökbara register över 4 029 romer, däribland 1 000 barn. Men även polisen i Örebro för register över barn. Det uppger Peter Springare, rotelchefen för grova brott i Örebro. Syftet med att inkludera barn i registren är att polisen antingen vill kartlägga en persons sociala situation, eller att polisen misstänker att barnen används i brottslig verksamhet.

– Det handlar inte om att registrera barnen som potentiellt kriminella, utan att få ett grepp om en person. Då får man med 4-5 personer som inte är direkt misstänkta för brott, men som är knutna eller kopplade till den här personen, säger Peter Springare.

Peter Springare säger att barnen kan förekomma i ett släktträd, som i vissa fall består av streck på ett papper. Polisen kan med hjälp av släktträden följa och se vilket barn som hör till vilken familj. Spaningsregistren finns ibland kvar under lång tid i polisens dataservrar.

Annons
X

– Det kan vara flera år. Det byggs på och det revideras, säger han.

Peter Springare är därför kritisk mot hur Bengt Svenson uttalat sig under veckan.

– Bengt Svensons kategoriska ställningstagande under dag ett har spätt på drevet. Svårigheten blir för granskningskommissionen att hålla sig opartiska och objektiva när drevet pumpar på, säger Peter Springare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Peter Springare
  har rikspolischef Bengt Svenson uppmanat polismyndigheterna ute i landet att jobba mer underrättelsebaserat.

  – Det är förankrat hos politiker och har implementeras av Bengt Svenson. Det här påminner han myndigheten om flera gånger per år. En stor del i det arbetet är att registrera, att bygga släktträd och ha koll på konstellationer. Vilka som umgås med vilka och hur ser deras sociala situation ut, säger Peter Springare.

  Bengt Svenson säger i en kommentar till
  DN.se att hans kritik har riktat sig mot den stora omfattningen av barn i Skånepolisens register.

  – Jag har aldrig under mina 30 år som polis haft problem med spädbarn, säger Bengt Svenson till DN.se.

  Sigurd Heuman, ordförande för Säkerhets- och integritetsnämnden, SIN, som granskar polisens hantering av personuppgifter, reagerar mot uppgiften om att även polisen i Örebro registrerar barn.

  – Jag ifrågasätter och har svårt att förstå det. Vi får väl se om det föranleder någon ytterligare tillsyn från vår sida, säger Sigurd Heuman.

  SIN väntas sammanträda på torsdag nästa vecka för att diskutera Skånepolisens register. Nämnden kommer då att överväga om kontrollerna kan komma att skärpas kring polismyndigheternas register. Sigurd Heuman säger att en eventuell förändring i SIN:s arbete kan bli fler stickprovskontroller ute i landet.

  – Jag tycker nog att man mycket väl kan tänka sig skärpa kontroller. Vår tillsynspolicy kommer på något sätt påverkas av en sådan här händelse, det är klart att vi kommer att ha detta i bakhuvudet när vi preciserar hur vi ska lägga upp tillsynsuppdrag franöver, säger Sigurd Heuman.

  ”Sveket är större än registret” blog.svd.se Trycket ökar på regeringen svd.se Tipsa SvD om registreringarna mailto:webbredaktion@svd.se ”Det är ett slag under bältet” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ett antal frågor förblir obesvarade, konstaterar ordföranden för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sigurd Heuman, efter ett möte med Skånepolisen under förmiddagen. På bilden också Fredrik Hugo, Patrik Skogh och Anna Wennergren.

  Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X