Kontrasternas konfliktfyllda mästare

Ännu drygt 400 år efter sin död ställer Caravaggios målningar till dramatik på konstmarknaden. Med sina nyskapande kompositioner ledde han betraktaren in i konsten, men det är verkens skönhet, sensualitet, brutalitet och briljans som berör oss på djupet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Petrus korsfästelse”, 1601. Santa Maria del Popolo, Rom.

”Falskspelarna”, 1594–95.

Foto: WIKIPEDIA

”Pojke som skalar en frukt”, 1592.

Foto: WIKIPEDIA

Det var också Costa som beställde de magnifika verken ”Judit och Holofernes”, (1599) och ”Johannes Döparen” (1602).

Foto: WIKIPEDIA
Annons

En pojke i halvfigur klädd i vit skjorta skalar frukt vid ett bord. Han är djupt försjunken i sin syssla, sitter i ett mörkt rum i en strimma ljus som kommer snett framifrån vänster. Denna stilla, betagande scen utspelar sig i en målning från 1592 som har tillskrivits den italienske målaren Caravaggio, vilket medförde viss turbulens vid en auktion nyligen.

Ytterst sällan kommer en Caravaggiomålning ut på marknaden. Ändå blev ”Pojke som skalar frukt” osåld då den ropades ut för 3–5 miljoner dollar hos ett känt auktionshus i New York tidigare i år. Målningen har lånats ut till flera utställningar, bland annat till ”The age of Caravaggio” på Metropolitan Museum of Art i New York 1985 och till ”The genius of Rome” på Royal Academy of Arts i London 2001. Senast den såldes på auktion var i London 1976. På 1790-talet ägdes den av konstnären sir Joshua Reynolds.

Annons
Annons
Annons