Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

5–9 Kontorsarbetarens okända koreografi

(uppdaterad)

5–9

Genre
Övrig rörlig bild
Var
Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 1

T o m 29/9

I filmen ”5-9” glider Ulf Lundins kamera över fasaden till ett kontorskomplex liksom över dygnet. Sakta lägger sig kvällen, och som titeln anger följer vi rytmen mellan eftermiddag och morgon; någon jobbar över med en presentation, ett möte eller med ett dokument som måste bli färdigt. Samtidigt intar nattarbetarna sina positioner, tömmer papperskorgar, dammsuger, torkar bord.

En man sätter sig i matsalen och vilar. Trött, uppgiven? Han har ett jobb i alla fall, men kanske borde han ha haft ett helt annat jobb. Vi andra står utanför, oklart i vilken egenskap. Kanske har vi jobb där saker produceras, lagas och omhändertas, eller så saknar vi jobb. I biomörkret blir alla turister från utsidan som betraktar det märkliga livet på insidan. Den så vanliga miljön bland lysrör och brandsäkra textilier blir både främmande och synliggjord.

Kontorsarbetaren som sitter vid datorn eller pratar i telefon är lika vanlig som osynlig i konst- och mediebruset. I Lundins kurragömmalek med illusionsfotografier (lentikulärt foto enligt den tekniska termen) blir hen en lustigkurre. Från ena sidan ett tomt skrivbord – och så
popp: från andra vinkeln tittar gubben fram. Borta, framme.

Annons
X

Ulf Lundin fångar ett arbetssamhälle i förändring med humor och tålamod, men bakom ytan pyser frustrationen. När bestämde vi att det var bättre att arbeta dygnet runt istället för 9–5? Och vad gör alla människor vid sina skrivbord och datorer?

I filmen breder det obligatoriska kontorslandskapet ut sig på våning efter våning. Ytor sparas och kontorsarbetarna sitter tillsammans, idéer bollas snabbt, liksom kontrollen över vem som gör vad och när man kommer och går. Det egna kontoret är sedan länge ett ovanligt privilegium, nu ska alla dela. Förutom på jobben. Att arbeta 9–5 med trygga avtal, pension och semester kanske blir ett minne blott i nedskärningarnas, den statliga utförsäljningens och projektanställningarnas tidevarv. Lundins video på 27 minuter är nödvändigt långsam för att skapa tid för tanke om hur vi lever våra liv innan arbetsdygnet snurrar vidare.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X