Kontinentalt konditori

I en före detta antikbutik har Fia Saliba öppnat kaféet hon själv ville gå till. En mötesplats där det både går att äta frukost, få en kopp kaffe och ta ett glas bubbel.

Under strecket
Publicerad
Fia Saliba driver Karla café på Karlavägen i Stockholm.

Fia Saliba driver Karla café på Karlavägen i Stockholm.

Foto: BEZAV MAHMOD
Annons
Fia Saliba driver Karla café på Karlavägen i Stockholm.

Fia Saliba driver Karla café på Karlavägen i Stockholm.

Foto: BEZAV MAHMOD
Fia Saliba driver Karla café på Karlavägen i Stockholm. Foto: BEZAV MAHMOD

Trenden med likriktade kaffekedjor har bytts ut mot pampiga kontinentala konditorier där man kan avnjuta frukostar såväl som ett glas champagne i eftermiddagssolen.

– Jag älskar att se var människor sätter sig. Häromdagen när jag såg bort mot det stora bordet satt det tre sällskap där, i tre olika generationer. Det är precis så jag vill ha det, gammalt och ungt blandat.

Och publiken på Karla café är blandad. Så här klockan tio på förmiddagen fylls stället av äldre par som fikar, folk som sitter och jobbar, och föräldrar med barnvagnar.

Kafé och kafé förresten, det man möts av innanför entrédörrarna i hörnet av Karlavägen och Sibyllegatan på Östermalm är en pampig lokal på 300 kvadratmeter. Höga fönster mot gatan och guldstuckaturer i taket, en platsbyggd bar i marmor och runt 80 sittplatser.

Annons
Annons

Inredningen är precis som gästerna, en kombination av gammalt och nytt. Antikviteter möter nyproduktion, allt i knalliga färger och textilier med influenser från orienten.

– Min ambition har varit att det ska kännas som att gå hem till någon. Hemtrevligt, vackert, roligt och öppet. Det är min egen idé, men jag har också fått inspiration från Wien där det finns fullt av färgglada vackra kaféer.

Det var lokalens tidigare hyresgäst, ägaren till Karla antik, som lyckades övertala stamkunden Fia Saliba att ta över och förverkliga sin dröm när han skulle sälja. Ett samarbete inleddes med att renovera och inreda. Det tog totalt elva månader, men det var det värt, säger Fia.

– Vi har tagit bort och rivit allt. Här var mörkt och många små rum. I princip började vi om från grunden med fyra väggar, säger Fia.

Trägolvet är nytt, likaså stuckaturerna och den öppna spisen som ser ut att ha hundra år på nacken.

Till frukost och lunch är det som mest att göra. Men allt fler hittar till Karla café, även för att ta ett glas vin efter jobbet. Mycket av maten som ligger vackert paketerad i cellofan i glasdisken är klassiker som smörgåsar med räkor, eller prosciutto, här finns hemgjorda smulpajer, färskpressade juicer, smoothies och chokladbollar. Det serveras dagens lunch, sallader och soppor. Allt presenterat med tanken att man också äter med ögonen.

– Det har alltid varit ett riktmärke med min mat, att den också ska vara vacker att se på.

Den bortre delen av lokalen har en egen entré mot Sibyllegatan och var först tänkt som bageri. Men även blommor ligger Fia Saliba varmt om hjärtat så det blev floristen Camilla Ek med butiken Picked by Flow, som fick flytta in bredvid henne. På dagarna står glasdörrarna öppna mellan lokalerna och bidrar med ännu mera färg till Karla café.

Hanna Dunér

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons