Annons
X
Annons
X

Kontanter fasas ut hos bankerna

Antalet bankkontor som tillhandahåller kontanter har sjunkit drastiskt de senaste åren. Hos tre av de fyra storbankerna saknar nära 530 av 780 kontor kontanter i dag. Och det blir färre snabbt. Bara Handelsbanken går mot strömmen.

Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. ”Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort”, säger hon.
Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. ”Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort”, säger hon. Foto: STEFAN GUSTAVSSON

Det är en smygande utveckling, men inom en snar framtid väntas kontanterna helt försvinna. Åtminstone är trenden tydlig hos tre av de fyra storbankerna. Av Nordeas 300 kontor i Sverige är cirka 200 kontantlösa i dag. Banken vill inte ge en prognos för när kontanterna slutligen försvinner från kontoren.

- När det gäller den typen av utveckling så är det väldigt svårt. Men de senaste åren har det gått otroligt fort, säger Hans Jacobson, chef för Nordeas svenska bankverksamhet. Men någon lösning för dem som, av olika skäl, inte vill använda kort har han inte.

– Vår uppgift är att få folk att förstå vitsen med kort, kort är ju säkrare än kontanter. Jag skulle säga att i nästan alla fall lyckas vi.

Annons
X

Du menar att de som inte vill använda kort inte har förstått vitsen?

– Det är väl inte säkert. Dels så finns ju en gammal uppfattning att kort är osäkert vilket kommer från tiden innan chippen kom. Det var skimming och så vidare. Nu har man gjort systemet mycket säkrare men ska man få till förändringar så krävs mycket information. Det är ju det som är vår uppgift, att förklara.

Många av dem som använder kontoren för kontantuttag är äldre, främst på grund av att de tycker det är obehagligt att använda uttagsautomater. En 85-årig kvinna i Högdalen berättade för SvD Näringsliv att det närmaste kontoret där hon kan ta ut pengar ligger i Huddinge, 7 kilometer bort. Hans Jacobson har inget tydligt svar på frågan hur länge hon kan fortsätta ta ut kontanter där.

– Det kommer alltid finnas enstaka kunder som inte vill ställa om och acceptera den förändring som sker i samhället. Vi har ett ansvar för att försöka tillhandahålla en bra tjänst för henne men sedan är det alltid upp till kunden. Det är ju inte så att vi vill tappa kunder utan vi gör allt för att de som är motståndare till kort ska förstå fördelarna.

Peter Borsos, kommunikationschef för Swedbank Sverige, är tydlig med att Swedbank jobbar ”aktivt för att minska antalet kontanter i samhället.” Han har tre välinövade argument: miljö, kostnader och trygghet.

– Vi själva släpper ut 700 ton koldioxid genom kontanttransporter. Det kostar samhället 11 miljarder per år. Och kontanter bidrar till rån överallt.

Samtidigt tjänar ni väl mer på att kunder handlar med kort?

– Vi tjänar pengar på vår kortverksamhet. En tjänst som uppskattas och har förenklat betalningar radikalt under många år. Vi ser också att kortanvändningen ökar år från år.

I dag är det knappt tre fjärdedelar av bankens kontor som inte hanterar manuella kontanter. Men hur det kommer se ut om ett år kan Peter Borsos inte ge någon prognos på.

Kontantens eventuella försvinnande är en känslig fråga. Få saker upprör så många kunder som tanken på att de fysiska pengarna kan vara på väg bort. Och på Swedbank har man ett problem med att kommunicera sina argument.

– Jo, därför är vi noga med att säga att vi tror att kontanter inte kommer att försvinna helt. Det är vad många tror. Det finns tillfällen när kontanter behövs. Men det behövs på allt färre ställen.

Handelsbanken däremot går mot strömmen. Banken har i dag 461 kontor i Sverige, mer än någon av de andra tre storbankerna.

- Vi är ensam aktör på cirka 40 orter. Färre än tio kontor saknar kontanter i dag men ambitionen är att alla ska ha kontanter under första kvartalet nästa år, säger Henrik Westman, presstalesman på Handelsbanken.

Kai Jokitulppo, chef för privattjänster Handelsbanken, berättar mer:

– Så länge vi känner att våra kunder efterfrågar kontanter är det viktigt att vi som bank tillhandahåller det.

Andra banker, som Swedbank, lyfter bland annat upp säkerhet som en aspekt mot kontanter. Vad säger du?

– Vi jobbar stenhårt med säkerheten, vi har ju jobbat med kontanthantering så länge vi har bedrivit bankverksamhet i 140 år. Tekniken kring säkerhetshantering utvecklas också, så vi känner inte att vi har några ökade risker.

Målet är att alla kontor ska ha kontanter, och det verkar löna sig för Handelsbanken.

– Vi har sagt att vi ska öka antal mötesplatser med kunder. Vi märker på orter där andra banker tar andra beslut, att vi får kunder från dem och positiv respons.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. ”Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort”, säger hon.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 1 av 6

– Inte mycket, det är osmidigt. Det är enklare med kort. Dessutom minskar rånrisken om du slipper kontanter, säger Håkan Jansson, Sala.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 2 av 6

– Knappt alls. Jag tycker det är smidigare att använda kort. Men jag tycker synd om alla äldre personer som är vana vid kontanter på ett annat sätt. Något jag verkligen tycker är dumt är att det blivit så svårt att sätta in kontanter på banken, säger Anne-Cathrine Brandt, Tranås.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 3 av 6

– Till småköp och på ställen som inte tar kontanter. Det är okej att kontanterna minskar i samhället, tycker jag, säger Katarina Jansson, Södermalm.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 4 av 6

– Jag föredrar kort. Det är lättare att ha med sig än kontanter. Generellt tycker jag att det är bra att kontanterna minskar, men min känsla är att bankerna tar lite väl mycket betalt för att hantera kontanter fortfarande, säger Jan Friman, Vasastan.

Foto: STEFAN GUSTAVSSON Bild 5 av 6
Foto: CHRISTIAN ANDERSSON Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X