Kontaktfamiljer ifrågasatt hjälp

Utsatta barn som får en kontaktfamilj har inte bättre utsikter att slippa problem i vuxen ålder jämfört med barn som inte får insatsen, enligt en ny studie. Sveriges kommuner och landsting vill att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att arbeta fram nya arbetsmetoder för hur stödet kan se ut.

Under strecket
Publicerad
Annons

Varje år får över 17000 barn en kontaktfamilj eller en kontaktperson. Stockholms universitet räknar med att 3 procent av alla 18-åringar har tagit del av insatsen, som lagstadgades 1982. Ingen känner till den totala prislappen för hela landet, i Stockholm ligger den på 24,6 miljoner kronor om året. Tanken är enkel: Barn med dåliga hemförhållanden ska få en tryggare uppväxt och därmed minska risken för att barnen hamnar i trubbel senare i livet.

Men enligt en ny undersökning från Stockholms universitet finns det ingenting som talar för att barn som fått hjälpen löper mindre risk för att råka illa ut när de blir äldre. Paradoxalt nog riskerade barn som fått insatsen under lång tid att råka sämre ut än barn som fått den under en kortare tid. Undersökningen visar också att insatsen inte heller leder till en minskad risk att barnet blir placerad i dygnsvård senare i livet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons