Annons

Konsumentverket sätter stopp för farliga barnvagnar

Tusentals farliga barnvagnar från fem tillverkare återkallas efter krav från Konsumentverket. Vagnarnas handtag kan lossna. Ettåriga Hanna Olesen är ett av barnen som råkat illa ut - hon räddades av en kudde.

Under strecket
Publicerad

Tina Olesen drog vagnen steg för steg uppför trappan till huset i Harlösa utanför Lund. Plötsligt stod hon med bara handtaget i handen. Vagnen med drygt ettåriga Hanna studsade nerför trappan och landade på rygg. - Som tur var hade jag vagnen i sittläge. Och jag hade satt en kudde bakom ryggen på tösen. Det räddade henne, berättar Tina Olesen.

Hanna satt i en Dorjan duo kombi med ställbart handtag. Vagntypen är en av dem som nu efter Konsumentverkets krav återkallas för reparation. - Vi har minst ett tiotal incidenter och olycksfall med vagnarna. Alla är av typen med handtag som kan regleras i höjdled, säger Karin Zetterberg på Konsumentverket. Samtliga anmälningar rör händelser som inträffat på vårvintern. Prover som Konsumentverket låtit göra vid två laboratorier visar att plasten i handtagen blivit spröd under den torra vintern och inte klarat påfrestningarna. - Det kan vara livsfarligt, säger Karin Zetterberg. I de flesta fallen har handtagen gått av på ena eller båda sidorna under eller ovanför själva fästet där leden som styr handtaget sitter. Men i ett fall har också ledkonstruktionen brustit.

Annons
Annons
Annons