Annons
X
Annons
X

Konsumentskydd brister vid nybygge

Det är livets kanske viktigaste affär. Men skyddet för konsumenten lämnar mycket övrigt att önska. I värsta fall kan köpet av den nyproducerade villan sluta i en privatekonomisk katastrof. SvD Näringsliv guidar dig genom nyproduktionsdjungeln.

Det kan bli dyrt om något går fel när villan byggs.
Det kan bli dyrt om något går fel när villan byggs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Betongplattan känns märkligt liten med tanke på att det färdiga huset ska rymma en hel familj. Här och var sticker rör och slangar upp, som tecken på var kök och badrum kommer att finnas. Men mycket mer än så är svårt att gissa sig till.

Det är ett helt halvår kvar innan de första husköparna kan flytta in i det lilla området i Älvsjö utanför Stockholm. Ändå är de flesta husen sålda sedan länge.

– Vi säljer i princip enbart på ritning och modell. Många av husen säljs till och med redan innan vi har satt spaden i marken, berättar mäklaren Mats Karlsson från Svenska Mäklarhuset.

Annons
X

**• LÄS OCKSÅ:
Oäkta bostadsrätt kan bli dyr affär

• LÄS OCKSÅ:
Farligt att köpa nyrenoverad lägenhet**
[

Få köp har lika mycket grisen i säcken-karaktär som nybyggda hus. För köparen är det kanske livets viktigaste affär, men också den mest riskabla. Med lite otur kan man drabbas av omfattande förseningar, budgetlösningar från golv till tak, byggfusk, och i värsta fall en husleverantör i konkurs – problem som dessvärre inte hör till ovanligheterna.

– Vi har väldigt många sådana fall på vårt bord. När olyckan väl är framme har man väldigt dåligt skydd som konsument, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Samtidigt kan många av de vanligaste fällorna undvikas, poängterar Ulf Stenberg. En byggkonsult kan hjälpa till att välja bland offerter från husbyggare och varna för risker. En kreditupplysning och en snabb koll att husbyggaren har revisor kan göra det lättare att undvika företag som kan gå i konkurs. Och när det gäller de så viktiga avtalen kan både en extern jurist och mäklaren hjälpa till.

– Om du till exempel vill ha ett golv av en viss kvalitet, se till att det skrivs in i kontraktet. Se också till att ha ett vite för husbyggaren om bygget blir försenat. Och framför allt, betala aldrig i förskott. Om du gör det och bolaget sedan går i konkurs får du inte igen dina pengar, säger Ulf Stenberg.

Mäklaren som säljer huset kan också vara värd att kolla upp, exempelvis på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida. Men även om mäklaren inte har några anmärkningar gäller det att vara medveten om vilka skyldigheter mäklaren har – och inte har.

– Mäklaren ska kontrollera vem som äger fastigheten, om den är pantsatt eller intecknad och så vidare. När det gäller beskrivningen av villan har mäklaren normalt rätt att vidarebefordra de uppgifter som han får från säljaren. Däremot är mäklaren skyldig att informera köparen om dennes undersökningsplikt, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

• LÄS OCKSÅ:
Vägglössen anfaller](http://www.svd.se/7519004.svd)
• LÄS OCKSÅ:
Förvillande få besiktigar bostadsrätten

Som husköpare gäller det alltså att själv ha koll på vad man betalar för. Men även den mest pålästa husköparen kan råka illa ut. Den största fällan finns förmodligen i byggfelsförsäkringen, som tecknas av husköparen. Namnet till trots täcker den nämligen inte ett av de vanligaste felen, så kallade utvecklingsfel. Det innebär att om husbyggaren använder en oprövad metod som senare visar sig vara bristfällig, blir det du som köpare som står för notan. Ett sådant exempel är enstegstätade fasader, som använts flitigt de senaste åren och enligt vissa uppskattningar lett till mögelskador i hälften av husen där tekniken används. Kostnaden för husköparna: hundratusentals kronor.

– Undantaget för utvecklingsfel är en väldigt märklig reglering som gör att byggfelsförsäkringen blir en falsk trygghet, i och med att den inte täcker de dyraste felen, säger Ulf Stenberg.

Men svårigheterna till trots – visst finns det också fördelar med att köpa nybyggt. Driftkostnaderna är oftast lägre än i äldre hus, och det dröjer många år innan du behöver kosta på huset något större underhåll. Och så finns andra fördelar som är svårare att sätta prislapp på, poängterar mäklaren Mats Karlsson.

– Man får ofta bra sammanhållning i den här typen av områden, alla flyttar in samtidigt och man söker kontakt på ett annat sätt. Men framför allt får man ett eget boende med en gång. Så blir det aldrig när man köper ett hus som varit någon annans hem.

Att tänka på när du köper ny villa


Husbyggaren. Ta referenser, gör en kreditupplysning, kontrollera att företaget har en revisor. Var försiktig med nya oprövade företag för att minska risken för konkurs.


Mäklaren. Hos Fastighetsmäklarinspektionen kan du kontrollera om mäklaren till exempel saknar licens eller är varnad.

• Omgivningarna. Lägg lite tid på att lära känna området du ska flytta till. Tänk också på att omgivningarna kan förändras. Hos kommunen kan du kontrollera vilka byggnationer som kan vara på gång i närheten.


** Ekonomin.** Ta gott om höjd i de ekonomiska kalkylerna, särskilt om du själv är byggherre. Om du själv väljer hur huset ser ut, välj gärna konstruktioner som är mer fuktsäkra för att undvika ekonomiska smällar i framtiden.


Avtalen. Den största fällan i sammanhanget. Ta gärna hjälp av en jurist. Se till att allt som utlovas finns i avtalen, och var särskilt noga med regleringar kring betalningen.


Betalningen. Betala aldrig i förskott. Du kan också hålla inne med tio procent av köpeskillingen tills slutbesiktning är genomförd, för att ge husbyggaren incitament att göra klart allt så snart som möjligt.

Annons
Annons
X

Det kan bli dyrt om något går fel när villan byggs.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X