Annons

Konsumentens bästa glöms bort

Perspektiv | Aspartam Henrik Ennart

I fredags meddelade EU:s livsmedelsmyndighet EFSA att sötningsmedlet aspartam är ofarligt och underkände därmed den i särklass största studie som gjorts. Beskedet är ett bra exempel på hur tveksamheter aldrig tolkas till konsumentens fördel.

Publicerad
Aspartam är världens näst vanligaste sötningsmedel och finns i allt från läsk och saft till glass, godis och yoghurt.
Aspartam är världens näst vanligaste sötningsmedel och finns i allt från läsk och saft till glass, godis och yoghurt.

Forskare vid italienska Fondazione Ramazzini har i sju år testat aspartam på 1 800 försöksråttor, mer än i alla övriga aspartamstudier tillsammans. Resultatet visade att aspartam även i måttlig mängd är en dosrelaterad, multipotent cancerogen som kan orsaka tumörer i lymfsystemet, nervsystemet, njurar och urinvägar.
Oron blev stor. Aspartam är världens näst vanligaste sötningsmedel och finns i allt från läsk och saft till glass, godis och yoghurt.
**
I fredags kom EFSA:s utvärdering.** Studien dömdes ut och konsumenterna fick rådet att lugnt sätta i sig stora mängder aspartam.

Aspartam är världens näst vanligaste sötningsmedel och finns i allt från läsk och saft till glass, godis och yoghurt.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons