Annons
X
Annons
X

Konsulter kastas ut när SEB drar i bromsen

Mitt i finansfrossan går SEB med vd Annika Falkengren på kostnadsjakt. Hundratals konsulter får lämna banken och ledningen utesluter inte personalneddragningar.

Att SEB brottats med för höga kostnader blev uppenbart redan i samband med bankens delårsrapport i somras. Då visade sig att bland annat notan för it steg oväntat mycket första halvåret. Och med en höst som ser ut att bli minst sagt mörk för finanssektorn går SEB nu fram med sparkniven.

–Vi sa redan i halvårsrapporten att vår avsikt är att hålla kostnaderna i trim, det har inte blivit mindre viktigt nu. Vi har en tuff kostnadskontroll som har blivit tuffare senaste halvåret, säger SEB:s informationschef Odd Eiken.

Han säger dock att åtgärderna inte är direkt föranledda av den senaste veckans fördjupade finanskris. Det är framför allt externa it-konsulter som nu åker ut och delvis ersätts med egen personal. Utfasningen har pågått sedan början av året och sammantaget berörs flera hundra konsulter, enligt Odd Eiken.

Annons
X

–Det är klart att det är en nyckelfaktor att hålla koll på konsultkostnader och personalkostnaderna. Det har blivit tuffare i år på grund av inflationen.

Enligt uppgift till SvD Näringsliv har minskningen av it-konsulter snabbats på under hösten och projekt lagts ned. Samtidigt har budgetarna inför nästa år krympts i flera av bankens divisioner.

Kan det bli aktuellt med personalneddragningar?

–Det kan aldrig uteslutas, men det finns ingen sådan plan nu.

Enligt Odd Eiken har SEB i praktiken haft anställningsstopp sedan flera månader. Anställda vittnar om att det ryktas om lönesänkningar för flera personalgrupper.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X