Annons

Konstsverige väntar otåligt

DEBATT. Kultursektorn blir den stora vinnaren om skattereglerna för stiftelser ändras. Två år har gått sedan reformförslaget presenterades. Frågan är väl utredd och nu är det dags att fatta ett beslut, skriver Karin Willén och Johan Wingestad.

Publicerad

Dagens skatteregler för Sveriges stiftelser gör att svenskt kulturliv går miste om enorma belopp varje år. Pengar som skulle kunna främja offentliga utsmyckningar, konstinköp till museer, kulturella aktiviteter för barn och ungdomar eller kulturstipendier. Det finns en mängd betydelsefulla verksamheter, både inom den utövande kulturen och kulturarvsområdet, som är i stort behov av stöd men som ofta nekas donationer på grund av att stiftelser som gynnar dessa ändamål riskerar att beskattas.

Skattereglerna för avkastningsstiftelser har sedan länge förlorat sin aktualitet. Enligt de snart 70 år gamla reglerna räknas inte kulturen som allmännyttig på samma sätt som exempelvis forskning, utbildning, främjandet av nordiskt samarbete eller stärkandet av Sveriges försvar.

Annons
Annons
Annons
Annons