Annons
X
Annons
X

Konstskatt blir tillgänglig digitalt

Nationalmuseum i Stockholm jobbar för större öppenhet och gör 3 000 av sina mest populära målningar tillgängliga för nedladdning.

Av TT
Namnsdag av Fanny Brate.
Namnsdag av Fanny Brate. Foto: Nationalmuseum

De högupplösta bilderna ska gå att ladda ned från sajten Wikimedia commons, som är en gratis bildtjänst som ingår i det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia. Bilderna finns också zoombara i museets egen webbdatabas, men än så länge utan nedladdningsfunktion.

Category:Media contributed by Nationalmuseum Stockholm: 2016-10 - Wikimedia Commons commons.wikimedia.org

– Det är vår övertygelse att vi möter vårt uppdrag att främja konsten, konstintresset och konsthistorien genom att låta bilder av våra samlingar bli en naturlig del av den digitala miljö vi idag rör oss i. Vi vill också tydliggöra att konsten ägs av alla och är till för alla, oavsett hur användningen av bildmaterialet ser ut", säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum i en kommentar.

Hamnstycke med figurer av Nicolaes Pieterszoon Berchem. Foto: Nationalmuseum

Under tiden som Nationalmuseums byggnad renoveras är en begränsad del av samlingarna tillgängliga för allmänheten. För att kunna erbjuda en större möjlighet att ta del av konsten, inleddes förra året ett samarbete med Wikimedia Sverige som gör att högupplösta bilder av runt 3 000 målningar i samlingarna nu är tillgängliga och nedladdningsbara på Wikimedia Commons.

Annons
X

Bilderna är märkta som Public Domain vilket innebär att de är en del av Sveriges gemensamma kulturarv och kan användas fritt till alla ändamål. Bilderna är också zoombara i museets egen webbdatabas, men utan nedladdningsfunktion i nuläget.

Katt och bofink. Bruno Liljefors. Foto: Nationalmuseum

Nationalmuseum kommer att fortsätta tillgängliggöra samlingarna i takt med att den pågående digitaliseringen går framåt och den digitala infrastrukturen förbättras. Målet är att på sikt öppna en portal som erbjuder snabb och enkel åtkomst till alla museets bild- och arkivsamlingar.

Nationalmuseum ansluter sig nu till skaran av museer som redan har släppt sina bilder fria såsom till exempel Livrustkammaren och Skolklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet (LSH), Rijksmuseum i Amsterdam och Statens Museum for Kunst i Köpenhamn.

Data till bilderna på Wikipedia Commons inklusive länkar till de zoombara bilderna finns även på GitHUB som råmaterial till intresserade kodare i samband med kulturarvshacket Hack4Heritage som arrangeras av Digisam, Samordningssekretariatet för digitalisering av kulturarvet, i samarbete med Stockholms stadsarkiv den 14-16 oktober.

Namnsdag på härbret av Carl Larsson. Foto: Nationalmuseum
Annons

Namnsdag av Fanny Brate.

Foto: Nationalmuseum Bild 1 av 4

Hamnstycke med figurer av Nicolaes Pieterszoon Berchem.

Foto: Nationalmuseum Bild 2 av 4

Katt och bofink. Bruno Liljefors.

Foto: Nationalmuseum Bild 3 av 4

Namnsdag på härbret av Carl Larsson.

Foto: Nationalmuseum Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X