Annons

Konstsamlare

Hemmagalleri Intresset för konst, kulturhistoria och vackra föremål syns tydligt i silversmeden Karin Ferners hem i Falun. Hon bor tillsammans med sin make i Gamla Herrgården, en stadsdel som ingår i Världsarvet Falun.

Under strecket
Publicerad

Det verkar så fullkomligt självklart att det står en fransk provdocka i Karin Ferners och Rune Bondjers vardagsrum. Den var med på en utställning i Stockholm på temat hårda textilier där Karin var representerad för några år sedan.
Hemmet signalerar direkt att här bor människor med en kärlek till tingen och med sinne för det vackra. Ljuset faller in från de väl tilltagna fönstren, de vita väggarna är fyllda med konst, en sparsmakad möblering slår an rätt ton.
Silversmeden Karin Ferner är född och uppvuxen i Sollentuna. Hon flyttade till Falun 1981 för ett liv tillsammans med Rune Bondjers, antikvarie och föremålsansvarig vid Dalarnas museum.
Hennes silversmycken har gjort henne känd över hela landet. Hon talar om dem som sin basproduktion, den som försörjer henne och som gör att hon kan ägna delar av sin tid till annat kreativt, lustfyllt skapande.
Karin berättar om en textil resa som hon har anträtt, om smycken skapade i mötet mellan silver och textil.

– Jag vill ge vårt anonyma kvinnoarv en
silverinramning. För mig är det viktigt att förhöja kvinnors kraft som finns i broderier på dukar, handdukar och lakan. Materialet hämtar jag från loppmarknader, mycket är gammalt och nött som ingen vill ha.

Annons
Annons
Annons