Konstsäljare smiter från skatt

Över en tredjedel av de som sålt Sveriges dyraste konstverk har inte deklarerat sin inkomst. Det framgår av de första resultaten i en granskning av konstmarknaden som Skatteverket driver sedan i våras. Hittills handlar det om vinster på åtta miljoner kronor som inte redovisats.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är sällan säljare skryter med att vara dyra. På auktionsmarknaden är det dock just höga priser som lockar. Auktionshuset Bukowskis hemsida toppar med information om att de sålt ryska tallrikar för över 700 000 kronor styck. Målningen Stolta stad av Peter Dahl såldes i våras för 5,7 miljoner kronor och leder den attraktiva listan över Sveriges dyraste konstverk hittills i år.
Vad auktionshusen dock skryter mindre med är att de som säljer konst för stora pengar också måste skatta för vinsterna. Enligt Lars Bengtsson, kontrollsamordnare på Skatteverket i Simrishamn, är det en av förklaringarna till att staten varje år går miste om miljonbelopp i uteblivna skatter.

– Det handlar om stora pengar och det är viktigt att folk får reda på precis vad som gäller. Auktionshusen, men även vi på Skatteverket, är dåliga på att informera och då missar folk att deklarera rätt, säger han.
Lars Bengtsson är ansvarig för en granskning av Sveriges konstsäljare som Skatteverket håller på med. De 300 dyraste försäljningarna på de tio största auktionshusen år 2003 gås igenom. Hittills har 80 säljare granskats och av dem har 30 stycken låtit bli att redovisa sina skattepliktiga vinster. Totalt har de 30 säljarna sålt konst för 12,8 miljoner kronor och tjänat 8 miljoner i vinst. För staten innebär det en utebliven skatteinkomst på 2,4 miljoner och då har utredarna ännu bara gått igenom en del av materialet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons