Annons

Konstpengar kan ha använts privat

Jan Åman, vd för Färgfabriken och ledamot i Statens kulturråd, misstänks ha använt 250000 kronor av konsthallens bidrag för privatkonsumtion. Enligt en granskning ska han ha köpt familjeresor, datorer och krogbesök för Färgfabrikens pengar. Nu ifrågasätts Jan Åmans plats i Kulturrådet.

Under strecket
Publicerad

Jan Åman är chef för konsthallen Färgfabriken i Liljeholmen i Stockholm och efterträdde i oktober i år Johan Staël von Holstein som leda­mot i Statens kulturråd. Jan Åman är en av Stockholms mest kända konstprofiler och har upprepade gånger prisats för sitt arbete inom konst och arkitektur. Men efter en intern konflikt har Jenny Lindén Urnes, ordförande i Färgfabrikens styrelse, tagit initiativ till en granskning av konsthallens ekonomi, uppger Aftonbladet.

Enligt tidningen visar granskningen att Jan Åman använt konsthallens pengar till omfattande privatkonsumtion. Med konsthallens betalkort ska Jan Åman ha betalat flyg­resor och hotellvistelser till både sig själv och sin ­familj, men även datorer, mp3-spelare, matvaror, kläder samt krogbesök. Detta till en summa av 250000 kronor, utan någon redovisad koppling till Färgfabrikens verksamhet.

Annons
Annons
Annons