Annons

Konstnärlig gökunge på Moderna

Ett porträtt av pojken som slogs ihjäl av ett invandrargäng i Salem, ett annat av mördade högerpopulisten Pim Fortuyn, i kombination med svenska flaggor och naturromantik. Det är några av motiven i en bildserie i Moderna museets nya utställning där en av de inbjudna konstnärerna har upplåtit sin plats åt en okänd konstnär.

Under strecket
Publicerad

I helgen invigs Modernautställningen 2006 på Moderna museet, med 49 utvalda svenska samtidskonstnärer. En av dem, Dorinel Marc, har valt att själv bjuda in en annan konstnär att fylla hans utrymme, okände Markus Andersson.
En av Markus Anderssons 22 utställda oljemålningar föreställer pojken som slogs ihjäl i Salem för några år sedan och som årligen hyllas av högerextremister. Över hans rakade skalle svävar en svensk fana.

Här finns också porträtt av mördade nederländske högerpopulisten Pim Fortuyn och hans landsman Theo van Gogh, som dödades av en islamist. Andra motiv är en blond pojke som tittar på en runsten, porträtt av Christer Pettersson och Mijailo Mijailovic, varvat med svensk naturromantik.
– Markus speglar en del av Sverige som inte får komma till tals. Det är min skyldighet som invandrare som får ta plats att också ge honom utrymme, säger Dorinel Marc, som inte vill gå med på att kalla konsten högerextremistisk, däremot nationalistisk.

Annons
Annons
Annons