Konstnärlig förnyelse pågår i alla åldrar

Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius tycker att det är fel att skapa motsättningar mellan yngre och äldre kulturskapare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Förbättrade villkor för den nyskapande kulturen är en av regeringens främsta prioriteringar för kulturpolitiken, skriver Lena Adelsohn-Liljeroth (SvD 14/6). Det är glädjande att höra. Men vad är egentligen nyskapande kultur och vilka är det som skapar den? Adelsohn-Liljeroth satsar sitt krut på det som är nytt. Det är delvis rätt tänkt, men också fel, eftersom hon på så vis missar en stor del av all nyskapande kultur i vårt samhälle.

Det är viktigt att påpeka att den konstnärliga förnyelsen pågår i alla åldrar, det tar tid att utveckla ett konstnärskap och vi ser ofta att bland annat våra medlemmar ger ut sina mest älskade och lästa verk i ett sent skede av sitt yrkesliv. Det är därför fel att skapa motsättningar mellan yngre och äldre konstnärer, tvärtom är det viktigt att det förs en kulturpolitik som bygger broar, förutsättningar för erfarenhetsutbyte mellan generationerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons