Annons

”Konstnärernas frihet bör vara i fokus”

Cecilia Elving.
Cecilia Elving. Foto: Pressbild

Staten behöver se över sin kultursamverkande roll – hela idén med kultursamverkansmodellen har förfelats. Den konstnärliga friheten måste stå i fokus, skriver Cecilia Elving (L), ordförande för kulturnämnden, Region Stockholm, i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Statens förhållande till den fria konsten är ingen enkel fråga. I Sverige bestämmer den politiska sfären över förutsättningarna för den offentliga kulturen, och med det följer frågeställningen om konstens frihet och finansiering.

Idag är det vanligt att landets offentliga bidragsgivare i förväg ställer upp kriterier för hur kultur- och konstprojekt ska förhålla sig till olika tvärperspektiv. Bland annat har Kulturrådet, på särskilt uppdrag av regeringen, ett sektorsansvar för att integrera hbtq-perspektiv i sitt arbete. Även om Kulturrådet inte bedömer enskilda kultur- och konstprojekt i sin statliga medelsfördelning till regionerna, är det självklart att den här typen av krav och uppdrag påverkar de regionala kulturplanerna och den bidragssökande – och därmed även konsten.

Annons
Annons
Annons