X
Annons
X

Konstnärer underbetalda

Bara fyra av tio konstnärer får avtalsenlig ersättning och var sjunde konstnär får dessutom betala delar av utställningskostnaderna själva. Det visar en ny undersökning som syftar till att rättvisemärka de konstinstitutioner som faktiskt följer avtalsnormen.

I morgon presenteras slutrapporten i projektet Reko, som har genomförts av den fristående föreningen c/o konst. Men SvD kan redan i dag berätta om den dystra bild av konstnärernas arbetsvillkor som framkommer i rapporten. Trots att det numera finns en överenskommen miniminivå för vad konstnärerna ska få betalt visar undersökningen att majoriteten av konstnärerna får en ersättning under avtals- nivån. Ytterst få konstnärer ersätts för sitt arbete med utställningen och det är inte ovanligt att konstnärerna själva får stå för delar av utställningskostnaderna.

–Vi förväntar oss ganska ordentliga reaktioner på rapporten. Dels tror vi att institutionerna är intresserade av att jämföra sig med de andra och se vad som gick bra eller dåligt, och dels hoppas vi att politiker och debattörer tar upp tråden, säger Erik Krikortz från c/o konst.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X